Traian Băsescu şi-a decontat „facturile”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Bruxelles

Traian Băsescu şi-a decontat „facturile”

Politică 15 Septembrie 2012 / 00:00 548 accesări

MULŢUMIRI PENTRU AJUTOR De la recâştigarea funcţiei de preşedinte, Traian Băsescu a tăcut mâlc. Nu tu o vorbă, nu tu o declaraţie mai acidă de la Cotroceni. Totul până joi seara, când şeful statului ne-a demonstrat că rămâne acelaşi personaj conflictual şi că, în opinia lui, coabitarea cu adversarii politici, chiar şi pentru interesele ţării, nu există. Şi, pentru că tot a rămas la „butoane”, vorba lui Borcea, Traian Băsescu a anunţat, cu fală, că vineri, 14 septembrie, se va duce la Buxelles, pentru a se întâlni, la cererea sa, printre alţii, cu preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, şi cu comisarul pentru Justiţie, Viviane Reding, lucru care s-a şi întâmplat, de altfel, preşedintele aflându-se în prima sa vizită externă după revenirea la Cotroceni. „Gurile rele” vorbesc că, de fapt, Traian Băsescu s-a dus la Bruxelles pentru a le mulţumi susţinătorilor săi, Jose Manuel Barroso şi Viviane Reding, cei care i-au luat apărarea cu îndârjire în lupta cu cele 7,4 milioane de români care i-au spus lui Băsescu că nu-l mai vor preşedinte. În această idee, liberalii constănţeni au spus, printr-un comunicat de presă, că Traian Băsescu ne-a arătat în acest fel ce are în comun cu prietenii săi Viviane Reding şi comisarul Barroso, şi anume ignorarea celor 8,5 milioane de oameni care s-au exprimat în mod democratic la urne şi de care nu a amintit niciodată nimic, ca şi cum nu ar fi existat.

MCV Lăsând prieteniile la o parte, în subsidiar, în cadrul întâlnirii cu Barroso, care a durat aproape o oră, Traian Băsescu a discutat cu oficialul european diverse teme care privesc România. Cu această ocazie, preşedintele Jose Manuel Barroso i-a transmis preşedintelui român că România trebuie să continue îndeplinirea obiectivelor Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), instrumentul care, de la aderarea ţării noastre în UE, a forţat reformele din Justiţie, întrucât Comisia Europeană va monitoriza situaţia de la Bucureşti în lunile următoare. Preşedintele CE şi-a exprimat îngrijorarea privind recentele evenimente politice din România şi imaginea creată în rândul partenerilor europeni.

„INSUBORDONARE” Pe de altă parte, Jose Manuel Barroso i-a spus, vineri, preşedintelui Traian Băsescu, că toate forţele politice din România, guvernamentale şi de opoziţie, ar trebui să acţioneze responsabil pentru a reinstaura stabilitatea politică şi instituţională. Cererea lui Barroso este cât se poate de ciudată, în condiţiile în care Băsescu anunţase, cu mai puţin de 24 de ore înainte de întâlnirea de la Bruxelles, că nu coabitează cu actuala Putere. Preşedintele Barroso a subliniat şi importanţa stabilităţii cadrului politic şi legislativ pentru credibilitatea României şi situaţia economică şi financiară. În aceaste condiţii, interesant este de văzut dacă Traian Băsescu va respecta cerinţa prietenului său, care, până nu demult, ţipa sus şi tare că cei de la USL nu depun eforturi pentru a normaliza lucrurile în România.

FALSITĂŢI Un alt aspect interesant după periplul lui Băsescu la Bruxelles este că, după cele trei întâlniri, nu au fost prevăzute declaraţii de presă comune ale preşedintelui Băsescu cu vreunul dintre oficialii europeni. Şi, atunci, poate Traian Băsescu ne explică şi nouă declaraţia făcută în timpul campaniei pentru referendumul din 29 iulie, când şeful statului preciza, după o întrevedere a premierului Victor Ponta cu oficialii europeni, că faptul că nici preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi nici preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, nu au ieşit într-o conferinţă de presă comună cu demnitarul român reprezintă „un semnal înfiorător pentru România”.



12