Elevii constănţeni îşi demonstrează, încă o dată, valoarea. De data aceasta este vorba despre cei de la Liceul Teoretic „Traian” din Constanţa care, cu trei proiecte trimise la concursul organizat de National Space Society (un proiect la clasa a VII-a, un proiect la clasa a X-a şi un proiect la clasa a IX-a), au obţinut premiul întâi! Proiectul care s-a clasat pe prima poziţie a podiumului mondial câştigător: “ECOS –Euro – Cosmo – Orbital - System“, coordonat de prof. Lia Enescu!
Elevii din clasele a IX-a şi a X-a au participat la acest proiect, valorificând din plin dotarea laboratorului de cercetare şi documentare NASA, utilat cu aparatură de ultima generație, prin bunăvoinţa unor oameni de bine care apreciază performanța și investesc în viitor.
Este al treilea an consecutiv când elevii Liceului Teoretic „Traian” participă cu proiecte la această competiţie mondială şi al treilea an în care obţin premii importante. Competiţia din anul acesta a avut 12.900 de participanţi constituiţi în 2.700 de echipe din întreaga lume.
„La 50 de ani de la primul pas pe Lună, colectivul de elevi al Centrului de Documentare şi Cercetare Spaţială al Liceului Traian a conceput un proiect care facilitează colonizarea întregului Sistem Solar. Complexul spaţial ECOS foloseşte resursele satelitului jovian Europa pentru a asigura apă şi combustibil pentru Staţia Spaţială de pe orbita lui Saturn, care va găzdui jumătate de milion de oameni. Complexul spaţial va asigura aprovizionarea cu apă, hrană şi combustibil pentru toate misiunile spaţiale din Sistemul Solar şi chiar de dincolo de acesta. Dincolo de echipajul navei ECOS există o echipă numeroasă de elevi a Liceului Teoretic Traian care participa la activitatile Centrului de Documentare si Cercetare Spaţială şi care sunt invitaţi, alături de colegii lor câştigători, la conferinţa internaţională, dedicată acestui concurs ştiinţific, unde cei mai buni elevi din cele aproape 3.000 de echipe participante vor fi premiaţi şi felicitaţi de personalităţi marcante ale cercetării spaţiale, astronauţi, veterani ai misiunilor pe Lună şi ai spaţiului cosmic. Cu această ocazie vor fi lansate noi idei şi noi provocări care vor deveni temele noastre de cercetare pentru anii viitori”, se arată într-un comunicat al instituţiei.