Preşedintele Traian Băsescu, Ministerul Economiei şi actori importanţi din industria armamentului au strîns rîndurile în încercarea de a spulbera orice umbră de îndoială în cazul conflictului de interese denunţat de mass media, în care este implicat şeful statului. Conform unor date de la Registrul Comerţului, fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, este asociat cu reprezentanţi ai industriei de armament într-o firmă de consultanţă în domeniul militar. Faptul că Traian Băsescu conduce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, care hotărăşte cumpărarea de tehnică militară, iar Mircea Băsescu este asociat într-o firmă care intermediază astfel de achiziţii, cumulează suficiente elemente pentru lansarea unei acuze legate de conflictul de interese. Traian Băsescu şi-a pus cenuşă în cap pentru “greşeala” fratelui său şi i-a cerut acestuia din urmă să părăsească imediat firma Desincto, Mircea Băsescu promiţînd că se va retrage din această societate comercială. Rămîne o enigmă ce sume ar fi putut fi rulate de statul român prin intermediul Desincto, dacă mass media nu ar fi descoperit componenţa acţionariatului acestei societăţi comerciale.
O anchetă publicată, vineri, de cotidianul central „Bursa”, a generat un adevărat taifun la Cotroceni. Conform informaţiilor editate, Mircea Băsescu, fratele şefului statului, este asociat la o firmă de consultanţă în domeniul militar, din iunie 2009, devenind astfel jucător în industria de armament. Potrivit jurnaliştilor de la Bursa, Mircea Băsescu s-a asociat cu şefii industriei de apărare, dar şi cu reprezentanţii unor mari companii americane din industria de armament şi tehnică militară, unde activează în prezent chiar foşti înalţi ofiţeri NATO şi US Army. Asociaţi în firma Desintco sînt Romeo Oiţă, cu 30%, preşedintele Patronatului Serviciilor de Securitate, Cristian Geamănu, cu 30%, vicepreşedinte pe Europa de Est al General Defence Co USA, Ion Eftimie Sandu, cu 5%, locţiitorul şefului Departamentului de Armament din MApN începînd cu 2007, Mircea Băsescu, cu 30%, şi Maria Cristian Cazacu, cu 5%, fiica lui Aurel Cazacu, fost şef al Romtehnica, preşedinte Romarm şi director în Ministerul Economiei pe probleme de industrie. Aurel Cazacu este cel care a negociat şi a finalizat, în 2002, contractul privind achiziţionarea fregatelor britanice. În calitate de preşedinte, Traian Băsescu este şi şef al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), organism care aprobă, printre altele, şi programele de achiziţii cu armament şi tehnică militară ale Ministerului Apărării Naţionale, iar faptul că fratele său este asociat într-o firmă din domeniul vînzărilor de armament pune familia Băsescu într-o gravă situaţie de conflict de interese. Imediat după apariţia informaţiilor pe acest subiect, în presă au reacţionat prompt toate părţile implicate, mai puţin fratele preşedintelui, care a susţinut în continuu că nu ştie despre ce este vorba. Traian Băsescu şi-a pus cenuşă în cap pentru “greşeala” fratelui său şi i-a cerut acestuia din urmă să părăsească imediat firma Desincto. Aurel Cazacu, în prezent director în Ministerul Economiei, a declarat că o va retrage pe fiica sa din afacere, iar ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat că va ordona verificări în cazul directorului.
\"Dacă de adversari şi de duşmani te poţi apăra, de frate mai greu\"
Cel mai repede a reacţionat administraţia prezidenţială, care a emis prompt un comunicat prin care se arată că “Traian Băsescu regretă că un membru al familiei sale este acţionar al unei firme cu activităţi legate de domeniul militar, susţine că a primit asigurări că firma nu a fost implicată în contracte cu produse militare şi i-a cerut lui Mircea Băsescu să renunţe la calitatea de acţionar. De asemenea, şeful statului mulţumeşte mass-media pentru semnalarea acestui caz şi regretă situaţia creată”. La rîndul său, preşedintele a declarat, la Botoşani, că \"dacă de adversari şi de duşmani te poţi apăra, de frate mai greu\". El a adăugat că, după ce a aflat despre implicarea acestuia într-o firmă, a discutat cu el şi i-a cerut să se retragă. \"Dacă fratele meu se mai bagă într-o firmă din asta dubioasă, s-ar putea să nu mai candidez\", le-a spus rîzînd Băsescu participanţilor la întîlnirea de la Botoşani cu autorităţile locale. Spre seară, ajuns în periplul prezidenţial la Eforie, Băsescu a afirmat că a aflat abia joi seară de „aventura” de afaceri a fratelui său şi a încercat să acrediteze ideea că Mircea Băsescu nici măcar nu a semnat pentru a deveni asociat în această firmă, ci în alta. „Am primit copia după documentele pe care el le-a semnat şi nu este acelaşi număr de firmă ca cel care a fost înregistrat, deşi a fost introdus în acţionariat. Mai sînt lucruri interesante cu această firmă, care, întîmplător, a ieşit de la Registrul Comerţului acum două zile şi imediat a fost prezentată la televiziune. Dar rămîne tot ce-am spus. Totul este valabil. Dar aceste lucruri interesante nu ştiu în ce categorie să le pun”, a mai declarat Traian Băsescu.
Filmat de Antena 3 cu camera ascunsă, Mircea Băsescu afirma, într-un material publicat joi seară, pe site-ul postului, că nu este asociat cu niciun general şi că nu se pricepe la armată. Nici la vederea documentelor printate de pe site-ul Registrului Comerţului, care atestă faptul că este acţionar alături de ceilalţi patru în firmă, fratele preşedintelui nu a admis parteneriatul. Mircea Băsescu spune că nu-l cunoaşte decît pe unul dintre aceştia, \"pe Geamănu\", care a venit la Constanţa cu ocazia expoziţiei de tehnică navală şi care i-a propus să se asocieze într-o firmă. \"A fost o propunere căreia însă nu i-am dat curs\", a susţinut Mircea Băsescu şi în al 12-lea ceas. Rămîne de văzut, în anchetele care probabil vor urma, dacă preşedintele, care ştie şi ce au mîncat adversarii săi politici la micul dejun, chiar nu a avut habar de faptul că fratele său s-a asociat cu personaje importante din industria de armament, armament a cărui achiziţionare este dispusă de CSAT, structură condusă de Traian Băsescu.