Traian nu conduce; el dictează

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Traian nu conduce; el dictează

Eveniment 21 Noiembrie 2012 / 00:00 330 accesări

ATOTŞTIUTOR Traian Băsescu este preşedinte, şeful Parlamentului şi al Guvernului, jucător electoral pentru PDL şi, peste tot şi toate, el ne arată că ştie ce este mai bine din punct de vedere economic pentru noi. Şi, de aceea, s-a autoproclamat negociatorul-şef al României la Consiliul European (CoE), unde ar trebui să negocieze pentru interesul naţional. Numai că, în loc să se consulte cu toate forţele politice din România, pentru a adopta o poziţie favorabilă ţării noastre în discuţiile cu mai marii CoE, Băsescu şi-a pus „dopuri în urechi” şi a spus că nu are nevoie de opinia nimănui, pentru că el şi specialiştii săi din aparatul prezidenţial ştiu ceea ce este mai bine. Poziţia prezidenţială închistată s-a suprapus cu implicarea băsesciană în campania electorală pentru salvarea PDL de la un dezastru electoral. Şi acest lucru nu putea fi făcut mai bine decât prin atacarea constantă a Guvernului USL, căruia, timp de mai bine de o săptămână, Băsescu îi dă în cap. După o tăcere suspectă post-referendum, în ultima săptămână nu a fost zi în care, din diverse motive, şeful statului să nu acuze Guvernul Ponta pe diferite teme.

„DUMNEZEUL” ROMÂNILOR Întrebat, ieri, cum consideră relaţia sa de acum cu Victor Ponta, şeful statului a răspuns că l-a deranjat doar că premierul a spus că...”preşedintele este în campanie electorală”. Mai mult decât atât, enervat, probabil, că i se aduc acuze că încearcă denigrarea USL în favoarea partidului său de suflet, PDL, Traian Băsescu a spus franc: „Eu sunt în campanie doar pentru că exist şi nimeni nu mă poate opri să exprim puncte de vedere.” Ponta l-a acuzat, duminică, pe Băsescu că a intrat în campanie electorală şi i-a cerut acestuia să nu se mai implice în competiţia dintre partide. Cât despre plecarea sa la şedinţa Consiliului European, preşedintele a dat dovadă din nou de aroganţă, spunând că merge la CoE de la Bruxelles pentru că are un „potenţial mult mai bun” decât premierul Victor Ponta şi poate servi mai bine interesele României. Însă, în vederea negocierii bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2014 - 2020, şi implicit şi bugetului României, Parlamentul a adoptat, ieri, cu 237 de voturi pentru, niciun vot împotrivă şi o abţinere, în condiţiile absenţei parlamentarilor PDL, o rezoluţie care arată că preşedintele Băsescu trebuie să apere interesul naţional, susţinând la Consiliul European propunerile Comisiei Europene (CE) şi Parlamentului European (PE) de buget. „Traian Băsescu trebuie să apere ferm şi fără echivoc interesul României la Consiliu susţinând propunerile CE şi PE şi îl asigurăm de întregul sprijin al majorităţii parlamentare în acest sens”, se menţionează în document.

ÎN NUMELE ŢĂRII Referitor la această rezoluţie, premierul Victor Ponta a spus că orice prim-ministru sau preşedinte care participă la un Consiliu European informează şi cere sprijinul Parlamentului înaintea participării, procedura fiind aplicată în toate statele „de drept” membre UE, deoarece poziţia unei ţări la aceste reuniuni nu reprezintă apanajul unui singur om. În plus, Ponta a spus că propunerea formulată de preşedintele CoE, Herman van Rompuy, presupune o scădere a fondurilor alocate României cuprinsă între 7 - 8 miliarde de euro, dar şi noi condiţii care vor avea ca efect reducerea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene, situaţie în care Guvernul susţine, printr-un memorandum, că România ar trebui să folosească dreptul de veto.



12