Agricultura ecologică este un deziderat al Ministerului Agriculturii, condus de Daniel Constantin, dar şi al multor fermieri care vor să înveţe cum să obţină produse naturale, fără adăugarea compuşilor chimici. Asociaţia de Protejarea a Omului şi Mediului pentru o Dezvoltare Durabilă în Lume (ECOM) este una dintre puţinele organizaţii care promovează agricultura ecologică şi, anul trecut, a iniţiat un proiect european (“Împărtăşirea reciprocă a cunoştinţelor şi expertizei cercetătorilor către fermieri pentru o exploatare sustenabilă şi ecologică a agriculturii şi protecţiei mediului (ECO-AGRI)”) pe această temă în colaborare cu Armenia, Turcia şi Republica Moldova. Cei de la ECOM au vrut să vină în sprijinul fermierilor dornici, şi au inventat un tip de fertilizator obţinut din alge şi nămolul rezidual de la staţiile de epurare a apei. Specialiştii spun că prin ajutorul acestui „ingredient”, care se presară asupra pământului, produsele obţinute devin ecologice. Proiectul ECOM a cuprins întâlniri cu specialişti din cele patru ţări, iar acum încep training-urile pentru fermierii români. Începând de astăzi şi până în 14 aprilie, la Eforie Nord are loc primul training al proiectului finanţat în cadrul Programului Operaţional Comun de Cooperare în Bazinul Mării Negre. La cursurile pentru fermieri vor veni să împărtăşească experienţa lor prof. dr. Sezai Ercisli de la Facultatea de Agricultură din cadrul Universităţii Ataturk din Turcia şi preşedintele Camerei de Agricultură din Turcia, Mehmet Yuksel. Tematica trainingului va fi fertilizanţii utilizaţi până în prezent în România, Armenia, Turcia şi Republica Moldova şi impactul lor asupra bazinului mării negre (sol, ape freatice, marea neagră), dar vor fi prezentate şi aspecte şi exemple de bune practici ale agriculturii ecologice din cele patru ţări. (M.D.)