Trăiri... antice cu daci și romani, în Parcul Tăbăcărie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trăiri... antice cu daci și romani, în Parcul Tăbăcărie

Cultură 27 August 2016 / 17:31 1039 accesări

Sâmbătă, la amiază, a doua zi a Festivalului Antic Tomis, ediția 2016. Chiar dacă soarele din luna lui Gustar nu mai are aceeași putere ca în luna lui Cuptor, tabăra dacilor și romanilor, amplasată strategic în Parcul Tăbăcărie, la umbra pomilor și în apropierea lacului, pare cuprinsă de toropeală. Scuturile se odihnesc sprijinite pe niște legături de paie, temutele sulițe stau înfipte în pământ, gladius-urile sunt în repaus, iar coiful și celebra armură „lorica segmentata” își așteaptă luptătorul. Este doar o aparență, deoarece în tabără, în corturi sau în imediata lor apropiere, se lucrează. În timp ce armele și luptătorii se odihnesc, meșteșugurile prind viață.

POVEȘTI MODELATE ÎN LUT ȘI ȚESUTE LA GHERGHEF

Într-un cort niște fetițe țes la gherghef, iar o tânără toarce lână. Cu o mână ține fuiorul de lână proaspăt dărăcită, iar cu cealaltă învârte fusul pe care se așază ascultător firul format. La o aruncătură de băț, niște copii se joacă cu pământ untos, amestecat cu apă, încercând să-i dea forme de urcior sau tipsie.

ANTRENAMENTE ÎN... JOACĂ

Soldații se odihnesc, în timp ce niște adolescenți din taberele rivale, doi romani și un dac, exersează câteva mișcări de luptă. Nu departe, câțiva țânci și două adolescente se antrenează la rândul lor în joacă, mânuind în aer gladius-uri inofensive din lemn. O mamă cu pruncul în brațe caută un blid cioplit în lemn pentru a pregăti prânzul, probabil, deoarece mai încolo, un ceaun voluminos stă așezat pe o pirostrie învăluită în fum.

ÎMBLÂNZIREA FIERULUI

La un moment dat, liniștea aparentă este tulburată de loviturile unui ciocan, mânuit de un roman cu bustul gol care încearcă să modeleze o sabie, însă fierul, aparent îmblânzit de focul întețit de foalele fierarului, nu se lasă ușor învins.

ARTĂ ȘI COMERȚ

Niște copii și adolescenți romani sculptează în marumură albă un vultur, servindu-se de o dăltiță metalică și un ciocan mare din lemn, iar lângă ei un meșter fierar bate monede folosindu-se de o matriță. Tarabele negusturilor sunt pline cu podoabe, din lemn, lut sau pietricele viu colorate. Spre după-amiază grupurile de vizitatori încep să se întețească, iar tabăra se trezește la viață.

PARADĂ ÎN STAȚIUNEA MAMAIA

Sâmbătă seara, de la ora 19.00, romanii și dacii vor mărșălui în stațiunea Mamaia, de la Piațeta Casinoului până la Piațeta Perla, unde organizatorii au pregătit o surpriză.

Duminică, în ultima zi a Festivalului Antic Tomis, care a debutat vineri, atelierele de reconstituire istorică se vor desfășura în tabăra din Parcul Tăbăcărie (acolo unde au avut loc și edițiile anterioare, între Țara Piticilor și Satul de Vacanță), între orele 10.00 - 21.00. În program sunt incluse, până la ora 14.00, demonstraţii tactice și antrenamente militare cu public. Ceremonia oficială de închidere a festivalului va avea loc de la ora 15.00, însă peste ediția a V-a a Festivalului Antic Tomis cortina va cădea seara, la ora 21.00, atunci când se vor încheia, conform organizatorilor, atelierele de reconstituire istorică.

Citește și:

Dacii și romanii au reaprins flacăra cetății Tomis

Dacii și romanii se pregătesc să pună stăpânire pe Constanța

Festivalul Antic Tomis rămâne fără zeiță. Tomiris se retrage

Festivalul Antic Tomis începe pe 26 august



12