Transferul a 25% din acţiunile aeroportului Kogălniceanu la CJC va fi decis de Camera Deputaţilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După votul negativ din Senat

Transferul a 25% din acţiunile aeroportului Kogălniceanu la CJC va fi decis de Camera Deputaţilor

Eveniment 27 Septembrie 2007 / 00:00 1070 accesări

Senatul României a admis ieri cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu la legea privind transmiterea gratuită către Consiliul Judeţean Constanţa a 25% din acţiunile deţinute în prezent de Ministerul Transporturilor la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. În conformitate cu hotărîrea senatorilor, Aeroportul va rămîne exclusiv în proprietatea publică a statului. Amintim că actul normativ a fost iniţiat de către deputaţii PSD Alexandru Mazăre, Eduard Martin şi Corneliu Dida şi a fost aprobat pe 8 mai 2007, de către Camera Deputaţilor, cameră legislativă decizională în acest caz. Legea fost apoi remisă Preşedinţiei, însă Traian Băsescu a refuzat să o promulge, trimiţînd-o înapoi Parlamentului, pentru re-examinare. Potrivit cererii semnate de preşedintele Traian Băsescu, regimul juridic al pistelor de aterizare, căilor de rulare, platformelor de îmbarcare-debarcare, precum şi al terenurilor pe care sînt amplasate acestea \"este în mod exclusiv cel al proprietăţii publice a statului, aceste bunuri fiind de interes naţional, nu local\". Şeful statului mai arată că vecinătatea bazei aeriene pusă la dispoziţia americanilor cu Aeroportul Mihail Kogălniceanu \"determină influenţarea reciprocă a celor două entităţi\", iar apărarea şi siguranţa naţională nu pot face parte din serviciile publice de interes judeţean.

Obiectiv de siguranţă naţională... pregătit pentru privatizare?!

Unul din iniţiatorii actului normativ, deputatul Alexandru Mazăre, a declarat ieri că nu este foarte îngrijorat de traseul acestei legi: „Este acelaşi scenariu ca şi în primăvară, cînd Senatul a votat împotriva iniţiativei noastre legislative, dar ne-am mobilizat în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, şi am reuşit să adoptăm legea. Argumentele noastre de la acea vreme rămîn în picioare şi acum şi ne vom menţine punctul de vedere. Sînt sigur că şi de această dată vom reuşi să ne convingem colegii deputaţi de necesitatea adoptării acestui proiect de lege”. Deputatul constănţean a subliniat că un argument în plus este reprezentat de discuţiile avansate dintre ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, privind transmiterea unui pachet de acţiuni de la Aeroportul Internaţional Timişoara în proprietatea CJ Timiş. „În privinţa acelui transfer de acţiuni, preşedintele României nu a avut nimic de spus. Acolo însă, preşedintele Consiliului Judeţean este democrat. La Timiş se poate transfera pachetul de acţiuni, deşi este aceeaşi situaţie ca şi la Constanţa, în aeroport fiind o bază la dispoziţia armatei americane. La Constanţa însă, pentru că preşedintele de Consiliu Judeţean este PSD, se găsesc diferite argumente care nu stau în picioare într-o dezbatere serioasă”, a afirmat Alexandru Mazăre. Mai mult, în strategia Guvernului privind aeroporturile se prevede transferarea unui pachet de 20% din acţiunile aeroporturilor la Fondul Proprietatea şi tranzacţionarea a 5% din acţiuni la bursă, deci dirijarea unor pachete importante de acţiuni către sectorul privat. În acelaşi timp, preşedintele se opune preluării unui pachet similar de acţiuni din proprietatea statului, în proprietatea autorităţilor locale.

“Este ciudat ca un preşedinte să trateze CJC ca pe o organizaţie teroristă”

Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), beneficiarul Legii promovate de deputaţii social-democraţi constănţeni, a reiterat ieri necesitatea descentralizării şi administrării obiectivelor aflate pe raza judeţului, printre care Aeroportul de la Kogălniceanu. „Dorim să avem la îndemînă instrumentele necesare dezvoltării turismului pe litoral. În ce priveşte motivele invocate de Preşedinţie pentru respingerea Legii aprobate în primăvară de Parlament, acestea nu stau în picioare, pentru că nu se face distincţia între aeroport şi baza militară. În ce priveşte vecinătatea dintre pista aeroportului şi baza militară, care ar periclita securitatea naţională dacă o parte din aeroport ar fi în administrarea autorităţilor locale, această idee este uşor ridicolă. Este vorba aici despre o autoritate publică locală şi este ciudat ca un preşedinte să ne trateze ca pe o organizaţie teroristă. E jignitor că la nivel înalt se consideră că autorităţile locale nu conştientizează importanţa unei baze militare, astfel încît să nu i se permită să administreze un aeroport din apropierea unui astfel de obiectiv”, a declarat purtătorul de cuvînt al CJC, Cristian Moldovanu.



12