Parlamentul României parcă s-ar fi aflat ieri sub stare de asediu, deşi atmosfera era liniştită, atât în interior, cât şi afară. Guvernul a instituit un fel de blocadă, ca să spun aşa, pe toată perioada discursului lui Emil Boc, discurs în care premierul şi-a asumat răspunderea, în numele cabinetului său, pentru noul Cod al Muncii, ca să nu mai rişte vreun plonjon în cap de la unul dintre balcoanele sălii Parlamentului sau orice altă formă de protest public, din partea cine ştie cărui intrus... Cam asta este apoteoza democraţiei româneşti de azi, în care aleşii se apără de cei ce i-au ales, simbolic vorbind!
Dacă aş fi fost un diplomat străin la Bucureşti, aş fi inclus şi această măsură neverosimilă pe lista motivelor pentru care consider România o ţară nefrecventabilă şi nerecomandabilă, din punct de vedere turistic. Această listă, alcătuită de ministerele de externe ale câtorva ţări occidentale civilizate, cum ar fi Canada, Belgia, Elveţia sau Germania, a făcut deja valuri în presa noastră. Dacă dăm timpul înapoi şi recapitulăm evoluţia imaginii României în lume, constatăm că totul a pornit de la unele porecle foarte \"măgulitoare\" pentru bieţii români, mă refer la majoritatea nevinovată, ajungându-se acum la fenomenul întristător al transformării poreclelor în renume... De la \"ţigani\", \"hoţi\", \"leneşi\" sau \"violatori\" (patriotismul mă obligă să folosesc ghilimelele!), acum am devenit o \"ţară nesigură\", din aproape toate punctele de vedere. Culmea este că o asemenea listă ruşinoasă nici măcar nu e departe de adevăr!
Singura nuanţă esenţială la care trebuie să fim atenţi rămâne aceea că lista reproşurilor occidentale priveşte doar în câteva cazuri oamenii sau obiceiurile lor proaste. Majoritatea motivelor pentru care România merită evitată se referă la un întreg \"sistem\" autohton, adică la felul în care este administrată ţara, indiferent de domeniu. Aţi înţeles către cine arată cu degetul lumea civilizată de astăzi?...