Transfugi afgani salvaţi de la moarte sigură

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Descoperiţi de poliţiştii de frontieră

Transfugi afgani salvaţi de la moarte sigură

Eveniment 30 Decembrie 2013 / 00:00 1721 accesări

Acţiune de amploare a poliţiştilor de frontieră constănţeni, care au salvat 29 de migranţi afgani ce pluteau în derivă în Marea Neagră, înghesuiţi la bordul unei ambarcaţiuni şubrede ce s-ar fi putut scufunda în orice moment. Au fost găsiţi înfometaţi şi bolnavi, la trei mile marine travers de Grindul Chituc, în epava pe care scriseseră, cu vopsea roşie, un mesaj disperat: „HELP SOS”. Nava suspectă, care nu avea arborat niciun pavilion, a fost detectată de radarele Gărzii de Coastă sâmbătă după-amiază, în jurul orei 13.40. Autorităţile au reacţionat imediat şi au trimis în zonă două ambarcaţiuni care au interceptat nava lungă de nouă metri, ce abia mai plutea şi la bordul căreia se aflau 29 de persoane - 17 bărbaţi, patru femei şi opt copii, înfriguraţi şi flămânzi. Pentru că ambarcaţiunea avea probleme la sistemul de propulsie, una dintre navele Gărzii de Coastă a tractat-o în Portul Constanţa. Cei 29 de oameni de la bord au fost aduşi apoi în Gara Maritimă, unde au primit ceai şi mâncare.

11 dintre cetăţenii afgani aflaţi la bord se simţeau rău, aşa că au fost transportaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, unde li s-au acordat îngrijiri şi au rămas internaţi pentru investigaţii medicale mai amănunţite, în vreme ce alţi doi migranţi au fost trataţi în Portul Constanţa, aceştia având mai multe leziuni uşoare. Oamenii legii urmează să stabilească în zilele următoare cât timp s-au aflat pe mare cei 29 de oameni, dar şi alte amănunte legate de riscanta călătorie în care aceştia au pornit, goniţi de sărăcia şi de războiul din ţara lor. Unii dintre ei au declarat că drumul care s-ar fi putut sfârşi tragic a durat aproape o săptămână. Cert este că cetăţenii afgani sperau să ajungă în diverse ţări din spaţiul Schengen. Oamenii legii spun că audierile vor continua în această săptămână, cu ajutorul unui translator, existând suspiciuni că unul dintre bărbaţii găsiţi în ambarcaţiune ar putea fi călăuză. Până în acest moment, niciunul dintre migranţi nu a cerut azil politic.

Cel mai recent caz de acest gen s-a înregistrat în luna septembrie, atunci când poliţiştii de frontieră au interceptat un transport de transfugi în apropierea localităţii 2 Mai. Oamenii legii au găsit atunci, la bordul unei ambarcaţiuni din lemn, peste 30 de cetăţeni sirieni şi afgani. În momentul în care oamenii legii s-au apropiat de iaht, mai multe persoane echipate cu veste de salvare au cerut ajutor şi s-au aruncat în apă. Conform reprezentanţilor Gărzii de Coastă, comandantul navei Poliţiei de Frontieră a luat decizia de a desfăşura o acţiune de salvare pe mare. În aproximativ 40 de minute, persoanele aflate în pericol au fost transferate la bordul navei Poliţiei de Frontieră, în vederea acordării de asistenţă şi prim ajutor, activităţile desfăşurându-se în siguranţă atât pentru migranţi, cât şi pentru echipaj. Iahtul a fost escortat în zona bazinului portuar al Grupului de Nave Mangalia, pentru continuarea cercetărilor. La bordul iahtului se aflau 31 de persoane: zece bărbaţi, şapte femei şi 14 copii, printre care şi un băieţel de doar şase luni.



12