Transnistria a votat în favoarea separării de Republica Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Transnistria a votat în favoarea separării de Republica Moldova

Externe 19 Septembrie 2006 / 00:00 906 accesări

Cu 97,1% din sufragiile exprimate în cadrul referendumului de duminică, populaţia din regiunea separatistă din Republica Moldova, s-a pronunţat în favoarea independenţei şi ulterior alipirii la Rusia, cu riscul de a relansa tensiunile separatiste în Europa. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, rata de participare la referendum a fost de 78,6%. Pentru ca scrutinul să fie valabil, la vot trebuiau să se prezinte 50% plus unu din alegătorii înscrişi pe listele electorale. Cea mai ridicată participare la vot a fost consemnată la Grigoriopol cu 82%, iar cea mai scăzută la Dubăsari cu 67%.

Rusia nu a făcut nicio declaraţie publică în legătură cu rezultatele anunţate. Comunitatea internaţională a anunţat deja că nu va recunoaşte referendumul pe care îl consideră ilegal şi care poate complica situaţia în negocierile pentru rezolvarea conflictului transnitrean, blocate deja de o jumătate de an. Rusia este singura care a afirmat că ar fi dispusă să ia în considerare rezultatele referendumului în cadrul negocierilor, ca expresie a populaţiei din regiunea transnistreană şi chiar a cerut Occidentului să reflecteze asupra acestei variante.

Republica Moldova a condamnat, luni, referendumul pe care l-a calificat drept "o farsă politică" şi o tentativă de alipire la Rusia. "Nu recunoaştem rezultatele referendumului. Ziua de ieri nu schimbă nimic. Referendumul este o farsă politică a lui Igor Smirnov", controversatul lider transnistrean, a afirmat ministrul moldovean al Afacerilor Externe, Andrei Stratan. "Autorităţile moldovene luptă pentru o democratizare reală a Transnistriei şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va continua politica de reintegrare a Transnistriei", a adăugat şeful diplomaţiei de la Chişinău.

Presa rusă comentează

Presa rusă a apreciat, luni, că referendumul din Transnistria reprezintă un exemplu al jocului ambiguu practicat de Kremlin, care susţine separatismul din fostele republici sovietice fără a risca să integreze sau să recunoască vreuna. "Locuitorii din Transnistria s-au achitat de sarcina pe care puterea le-a încredinţat-o", scrie cotidianul rus de opoziţie "Kommersant", referindu-se la votul covîrşitor exprimat în favoarea independenţei. Totodată, "majoritatea transnistrenilor sînt însă convinşi că uniunea cu Rusia nu va avea loc mîine. Iar autorităţile locale sînt conştiente că este posibil ca aceasta să nu se producă niciodată", comentează publicaţia, evocînd rolul simbolic al referendumului. "Dar, în aceste condiţii, de ce autorităţile din Transnistria au organizat un referendum? Şi de ce Moscova nu încearcă nici măcar să-şi ascundă simpatia faţă de această măsură? Răspunsul este evident. Referendumul din Transnistria are ca scop adăugarea unui atu la jocul de cărţi al Rusiei în spaţiul post-sovietic", a scris analistul Ghennadi Sisoev, în cronica publicată de "Kommersant".

"Unicul rezultat al acestui vot este consolidarea autorităţii conducerii acestei republici, care susţine în mod vădit Rusia, în contextul apropiatelor alegeri prezidenţiale locale", a comentat cotidianul "Vedomosti". Subliniind rolul Moscovei în această afacere, jurnalul subliniază că, prudentă, "Rusia nu s-a pronunţat în favoarea unei recunoaşteri a referendumului". "Rusia a cerut ca referendumul să nu fie socotit drept o tentativă de tensionare a situaţiei din regiune", a titrat cotidianul oficial "Rossiiskaia Gazeta".



12