Transnistria ar putea găzdui un sistem rusesc de rachete

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Transnistria ar putea găzdui un sistem rusesc de rachete

Externe 16 Februarie 2010 / 00:00 455 accesări

Transnistria este dispusă să accepte amplasarea unui sistem rusesc de rachete Iskander, în cazul în cazul în care va primi o propunere în acest sens din partea Rusiei, a declarat, luni, liderul administraţiei de la Tiraspol, Igor Smirnov. El a precizat însă că nu a primit nicio solicitare oficială în acest sens din partea Rusiei. Smirnov a declarat că nu a solicitat Rusiei amplasarea de rachete ruseşti Iskander în Transnistria, dar că nu se va opune acestei acţiuni, pentru a contrabalansa elementele balistice mobilizate în România.

Preşedintele român, Traian Băsescu, a anunţat, la începutul lunii februarie, că pe teritoriul României vor fi amplasaţi interceptori tereştri, ca parte componentă a sistemului antirachetă american şi că, potrivit calendarului convenit cu partea americană, sistemul va fi operaţional pe teritoriul ţării noastre începând cu anul 2015. Săptămâna trecută, ambasadorul american în Bulgaria a anunţat că SUA poartă discuţii informale cu Bulgaria privind eventuala amplasare a unor elemente ale apărării antirachetă americane. Rusia şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu aceste decizii şi a solicitat clarificări din partea SUA. Partidul Comuniştilor din Transnistria a condamnat, săptămâna trecută, decizia autorităţilor de la Bucureşti, apreciind că “aceasta are consecinţe serioase pentru întreaga Europă şi nu este numai o problemă a României”

Rusia are suficientă influenţă în Europa de Est, prin intermediul Transnistriei, regiunii Kaliningrad, Belarusului şi Ucrainei, pentru a răspunde agresiv planurilor militare şi de securitate ale SUA şi va face totul pentru a împiedica proiectul scutului antirachetă, comentează Stratfor. Potrivit agenţiei de analiză Stratfor, planurile SUA de a include ţări strategice ca Polonia, România, Bulgaria şi Turcia în reţeaua lor de apărare antirachetă nu vor rămâne fără un răspuns din partea Rusiei. Declaraţia de luni a liderului transnistrean este un astfel de răspuns, ţinând cont de faptul că aproximativ 500 de militari ruşi sunt staţionaţi în Transnistria. Rusia menţine o influenţă substanţială în Europa de Est, prin intermediul Transnistriei, regiunii Kaliningrad, Belarusului, iar acum şi al Ucrainei. Astfel, Moscova are o poziţie solidă pentru a răspunde agresiv planurilor militare şi de securitate ale SUA şi va face tot ce este nevoie pentru a împiedica proiectul scutului antirachetă american.

La rândul său, liderul Partidului Democrat din R. Moldova, Marian Lupu, consideră că “declaraţia lui Igor Smirnov privind eventuala desfăşurare de rachete ruse în teritoriul regiunii transnistrene este un mare deserviciu făcut Rusiei, ţară pe care Tiraspolul încearcă să o implice într-un scandal internaţional”.



12