Transnistria, monedă de schimb cu UE şi SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Transnistria, monedă de schimb cu UE şi SUA

Externe 24 Aprilie 2012 / 00:00 356 accesări

”Vladimir Putin nu va renunţa la Transnistria, fără luptă şi o va transforma într-o monedă de schimb cu UE şi SUA”, consideră politologul ucrainean, Vitali Kulik. ”Poziţia Moscovei cu privire la soluţionarea problemei transnistrene va deveni din ce în ce mai dură”, susţine Kulik, citat de publicaţia ”Zerkalo Nedeli”. ”Chiar dacă nu este vorba despre amplasarea rachetelor ruse Iskander în Transnistria, în contrapondere la bazele NATO din România, conflictul îngheţat din regiune va rămâne un factor cheie de menţinere a R. Moldova şi, parţial, a Ucrainei în sfera de influenţă a Federaţiei Ruse. Cum se spune, război nu va fi dar va fi o luptă pentru pace care nu va mai lăsa piatră de piatră”, mai spune politologul ucrainean. Potrivit lui, ”în ziua de azi, Rusia nu dispune de resurse suficiente pentru a garanta procesul de unificare a R. Moldova. Mai mult decât atât, anume după conştientizarea faptului că nu poate realiza planul Kozak, Kremlinul l-a numit pe Dmitri Rogozin în funcţia de emisar rus pentru Transnistria. Rolul său, spre deosebire de diplomatul ambulant Dmitri Kozak, este al unui tribun cu declaraţii răsunătoare, care prind la public. Este puţin probabil că Rusia îşi va retrage în curând muniţiile din Transnistria sau să realizeze un progres semnificativ în negocierile privind statutul regiunii transnistrene”, a conchis Kulik.

”Posibila acceptare a dechiderii unui consulat general al Federaţiei Ruse la Tiraspol nu contravine suveranității R. Moldova”, a scris, pe contul său de Twitter, Dmitri Rogozin. El a abordat această chestiune în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în R. Moldova, în perioada 16-17 aprilie. ”Cetăţenii din fosta URSS au dreptul să-şi aleagă cetăţenia pe care o doresc. Majoritatea aleg cetăţenia Federaţiei Ruse. Rusia, în calitate de stat succesor al Uniunii Sovietice, poartă responsabilitatea pentru ca cetăţenii săi să trăiască în bunăstare”, declara, atunci, Rogozin. Anterior, fostul ambasador rus la Chişinău, Valerii Kuzmin, a acuzat autorităţile R. Moldova că împiedică de 20 de ani deschiderea unui consulat al Federaţiei Ruse la Tiraspol. Totodată, Kuzmin a dat asigurări oficialilor transnistreni că, în perspectivă, problema unui punct al consulatului rus la Tiraspol va fi rezolvată, în scopul asigurării deservirii transnistrenilor în ceea ce priveşte perfectarea actelor.

”Rusia va lua o decizie referitoare la muniţiile din Transnistria după ce Ministerul Apărării de la Moscova va examina toate aspectele acestei probleme”, a declarat, ieri, vicepremierul Dmitri Rogozin, comentând informaţia din presă, potrivit căreia Rusia va începe retragerea muniţiilor până la sfârşitul acestui an. ”Pot să vă spun un singur lucru: depozitul de la Colbasna nu se deosebeşte cu nimic de alte arsenale ale armatei ruse, iar dacă termenul de valabilitate a muniţiilor a expirat, trebuie luată o hotărâre - fie le retragem, fie le distrugem pe loc”, a mai spus oficialul rus. El a adăugat că Moscova va face toate astea şi a ţinut să sublinieze că noua conducere separatistă de la Tiraspol are încredere în Rusia. În regiunea transnistreană a R. Moldova, controlată de un regim separatist pro-rus, sunt depozitate între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii, care sunt păzite de un contingent militar rusesc format din 1.500 de persoane. Rusia şi-a asumat, încă din 1999, obligaţia de a-şi retrage muniţiile de pe teritoriul Moldovei, lucru pe care nu l-a dus însă la bun sfârşit. În opinia experţilor şi politicienilor, prezenţa trupelor şi muniţiilor ruseşti în regiune constituie unul din motivele principale care împiedică reglementarea conflictului transnistrean.



12