În timp ce oamenii politici moldoveni se dovedesc incapabili să iasă din impasul politic în care se află ţara, Transnistria anunţă că ar putea adopta moneda rusească. Deputaţii Partidului Liberal din Parlamentul de la Chişinău nu au acceptat proiectul de hotărâre propus de şeful Legislativului, Marian Lupu, de a fi organizate alegeri prezidenţiale la 15 martie. Pe de altă parte, celelalte două partide din Alianţa pentru Integrare Europeană au susţinut stabilirea datei alegerilor, dar propunerea nici nu a fost supusă la vot pentru că liberalii au părăsit sala de şedinţe. Marian Lupu a declarat că Parlamentul trebuie sau să aleagă preşedintele în termeni rezonabili sau să fie dizolvat.
Trei parlamente ale R. Moldova au încercat fără succes să aleagă şeful statului din luna mai 2009, iar opinia publică este tot mai neîncrezătoare în găsirea unei soluţii. Oficialii de la Tiraspol par însă mult mai decişi şi au anunţat că se gândesc serios să adopte rubla rusească drept a doua monedă oficială. Măsura ar ajuta regiunea în afacerile cu companiile din Uniunea vamală a Rusiei, Belarus şi Kazahstanului, a explicat liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc. Cererea Transnistriei de a fi acceptată în Uniunea Vamală ca observator nu a primit însă niciun răspuns. Liderul transnistrean a spus că adoptarea rublei s-ar putea face în scurt timp. „Introducerea rublei ruseşti nu va însemna că regiunea renunţă la moneda sa, rubla transnistreană”, a subliniat Evgheni Şevciuc. Transnistria, care se bazează pe susţinerea economică a Rusiei, şi-a exprimat prima dată intenţia de a adopta rubla rusească în 2006.
Evgheni Şevciuk, ales în luna decembrie, a anunţat luna aceasta că mare parte din fondurile regiunii au dispărut misterios, rămânând în conturi numai 49.000 de dolari. Rusia a suspendat ajutorul de 300 milioane de dolari acordat Transnistriei, după ce candidatul pe care îl susţinea a pierdut alegerile prezidenţiale.