Transparenţă la alegerile prezidenţiale, la propriu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din Rusia cu dragoste

Transparenţă la alegerile prezidenţiale, la propriu

Externe 29 Decembrie 2011 / 00:00 376 accesări

Circa 60.000 de urne transparente vor fi cumpărate pentru alegerile prezidenţiale din Rusia, din 4 martie, a anunţat, ieri, un oficial. Săptămâna trecută, şeful comisiei electorale a propus urne transparente, pentru a se evita fraudele. Premierul Vladimir Putin, care candidează la prezidenţiale, susţine această mişcare. ”Circa 60.000 de urne transparente vor fi cumpărate şi această mişcare va afecta circa 50 de milioane de alegători”, a spus oficialul. Urnele vor fi instalate în secţiile de vot din oraşele mari.

Ieri, autoritatea electorală din Rusia a înregistrat oficial candidaturile liderului ultranaţionalist Vladimir Jirinovski şi liderului comunist Ghenadi Ziuganov la alegerile prezidenţiale din martie. Anterior au fost înregistrate candidaturile premierului Vladimir Putin şi liderului social-democrat Serghei Mironov. Grigori Iavlinski, liderul partidului liberal Iabloko, nereprezentat în Parlament şi alţi cinci pretendenţi la funcţia de preşedinte al Rusiei, inclusiv miliardarul Mihail Prohorov, au nevoie de câte două milioane de semnături pentru a-şi putea înregistra candidaturile. Până de curând, Putin părea să aibă toate şansele de a câştiga scrutinul prezidenţial din martie, dar protestele antiguvernamentale recente par să-i fi redus sprijinul. Conform institutului independent Centrul Levada, rata popularităţii lui Vladimir Putin este de numai 27%, cel mai scăzut nivel pe care l-a înregistrat.

Premierul rus, Vladimir Putin, a declarat ieri că ”nu există nimeni cu care să vorbeşti în cadrul opoziţiei”, în momentul în care ţara se confruntă cu o mişcare de contestare fără precedent de la sosirea sa la putere, în 2000. Opoziţia, care a organizat manifestaţia din 24 decembrie de la Moscova, la care au participat între 70.000 şi 100.000 de persoane, nu are un program comun şi nu există nimeni cu care să vorbeşti, a declarat Putin. El a afirmat că este în favoarea dialogului, dar nu cu extremiştii. Putin a minimizat marţi importanţa acestei mişcări de contestare şi a respins apelurile opoziţiei de a anula rezultatele alegerilor legislative controversate de la 4 decembrie. Opozanţii cer alegeri libere în Rusia şi anularea scrutinului de la 4 decembrie, câştigat de partidul Rusia Unită al lui Putin, care a fost marcat de fraude, potrivit opozanţilor şi observatorilor. Premierul rus a denigrat opozanţii de mai multe ori, acuzându-i că sunt în slujba occidentalilor şi comparându-i cu tribul de maimuţe din Cartea Junglei.

Putin a respins, ieri, speculaţiile potrivit cărora ar putea reveni la Kremlin înaintea prezidenţialelor din 4 martie, în condiţiile unei demisii a preşedintelui Dmitri Medvedev. Presa şi unii experţi au lansat un asemenea scenariu, apreciind că regimul rus ar putea recurge la această măsură pentru a se întări în faţa nemulţumirii protestatarilor.



12