Transplant de uter în Suedia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Transplant de uter în Suedia

Monden 16 Ianuarie 2014 / 00:00 654 accesări

Nouă femei din Suedia au primit utere donate de rude, în cadrul unei proceduri experimentale care a ridicat multe semne de întrebare de ordin etic. Aceste femei vor încerca în curând să devină mame şi să aducă pe lume propriii copii, după cum a anunţat echipa de medici. Pacientele, majoritatea în jur de 30 de ani, fie s-au născut fără uter, fie au suportat intervenţii chirurgicale de înlăturare a acestuia, fiind atinse de cancer cervical. Transplanturile de uter s-au efectuat în cadrul Spitalului Universitar din Goteborg, fiind pentru prima dată când specialiştii intenţionează să menţină permanent aceste organe în organismele pacientelor.

Transplantarea organelor vitale se efectuează de ani buni. Totodată, s-a reuşit cu succes transplantarea de mâini şi picioare secţionate şi chiar de faţă. În trecut, s-au făcut tentative de a transplanta utere în Turcia şi Arabia Saudită, dar pacientele nu au putut rămâne însărcinate pentru că nu s-a reuşit legarea trompelor femeilor respective de noul uter. Aşa că acestea au primit un uter nou, dar ovarele lor nu au mai produs ovule. Pacienta din Turcia a fost inseminată artificial, dar sarcina nu a fost viabilă decât două luni. Nu numai medicii suedezi sunt preocupaţi de această intervenţie, operaţii similare fiind programate, în viitorul apropiat, în Marea Britanie şi Ungaria.

SEXUL CREŞTE INTELIGENŢA Problemele de ordin etic se referă la faptul că o femeie care doreşte un copil biologic poate să recurgă la mame-surogat. Procedura este legală în Suedia şi chiar în majoritatea ţărilor europene, aşa că un transplant de uter nu se mai justifică din multe puncte de vedere. Procedura s-ar putea impune, însă, în cazul unor femei care suportă histerectomii totale în urma cancerului, iar transplantul de uter le poate oferi o nouă şansă la o viaţă normală din punct de vedere psihic şi sexual. Şi sexul se dovedeşte extrem de important! Activitatea sexuală sporeşte inteligenţa, stimulând producţia de celule cerebrale şi ameliorând memoria pe termen lung, potrivit unui studiu realizat pe şoareci. Potrivit cercetătorilor Universităţii Maryland din SUA, creierele şoarecilor de vârstă mijlocie au produs mai multe celule noi după ce acele exemplare s-au împerecheat. Totodată, o activitate sexuală frecventă determină o capacitate cerebrală mai mare. Totuşi, beneficiile de la nivelul creierului s-au pierdut când activitatea sexuală a fost întreruptă. Un al doilea studiu, realizat tot pe şoareci şi publicat în 2013, sugerează faptul că sexul contracarează efectele pe care stresul le are asupra creierului. Deşi sexul poate să îi facă pe practicanţi mai deştepţi, reciproca acestei teorii nu este neapărat adevărată.



12