Transportatorii aproape au blocat luni dimineață centurile ocolitoare ale mai multor orașe din Ardeal și centura Capitalei. Sute de mașini au circulat în fiecare oraș cu viteze reduse și au claxonat în semn de protest față de scumpirile repetate ale asigurărilor auto obligatorii, generând cozi de kilometri întregi. Reprezentanții asociațiilor transportatorilor auto au anunțat că, dacă Guvernul nu ia nicio decizie în următoarele 10 zile, vor organiza, pe 15 septembrie, un protest în cadrul căruia vor fi blocate numeroase străzi din țară.
Debutul acestei săptămâni este marcat de protestele-surpriză organizate disparat de transportatori în diverse zone ale țării. Dacă, sâmbătă, circulația pe drumul european E85, între Suceava și Fălticeni, a fost îngreunată de aproximativ 40 de șoferi de TIR care au protestat împotriva scumpirii asigurării auto obligatorii, luni dimineață se desfășurau mai multe acțiuni de protest atât în București, cât și în mai multe municipii din Ardeal.
În Capitală, șoseaua de centură a fost aproape blocată de sute de șoferi (în TIR-uri, taxiuri și microbuze) care circulau cu viteză redusă. "Protestul a început deja pe toată centura Capitalei, se circulă cu viteză redusă. În momentul de față avem 800 de colegi și văd că solidarizează și vin în continuare și alții. Motivele noastre sunt legate de scumpirea excesivă și în mod repetat a tarifelor la asigurările obligatorii pentru toate categoriile de vehicule comerciale și transport pasageri și taxi, absolut tot, inclusiv pentru persoane fizice, care sperăm să solidarizeze astăzi cu noi și să ne fie alături. Dorim scăderea tarifului, apariția unui act normativ, ordonanță, Hotărâre de Guvern, prin care tarifele să ajungă la normalitate, la nivelul european, la nivelul raportat situației economice și sociale din România, și să nu mai iasă banii din țară pe cârca transportatorilor și a economiei din România. Am purtat discuții cu ministerul de zece luni și nu se întâmplă absolut nimic. Începând de astăzi nu mai facem absolut nicio activitate în afară de a ne manifesta, până în momentul în care nu avem o certitudine printr-un document asumat la nivelul Guvernului cu privire la scăderea tarifelor și la atingerea pragului de normalitate la tarifele RCA", a declarat Augustin Hagiu, președinte de onoare al Federației Operatorilor Români de Transport.
La Arad, aproape 300 de maşini - camioane, basculante, microbuze sau maşini mici - au participat la protestul de pe șoseaua de centură. "Se circulă cu viteza la care se gândesc guvernanţii la noi, cu 10 - 20 km la oră, nu mai repede. Noi suntem în discuţii cu Guvernul de opt luni de zile, la care Guvernul nu a făcut nici cea mai mică mişcare. Este un ultim avertisment înainte de data de 15 septembrie. Dacă Guvernul nu conştientizează că dărâmă o activitate care face 5,5% din PIB, o să vadă în data de 15 septembrie ce se poate întâmpla: o manifestare cum nu a mai existat în România, se pot bloca şosele, se pot închide frontiere, cea mai mare manifestaţie care a existat vreodată în România o să fie pe data de 15 septembrie. Depinde şi de transportatori, nu numai de organizaţii. Toată lumea plăteşte un RCA abuziv al mafiei lui Mişu Negruţoiu, această echipă de mafioţi care nu încetează să fure banii românilor", a declarat preşedintele Asociaţiei Profesionale a Transportatorilor Europa 2002, Adrian Pop.
Conform transportatorilor, în vestul ţării, proteste mai au loc, luni, şi în Timişoara, Oradea, Baia Mare şi Satu Mare. Transportatorii se plâng că tarifele RCA îi bagă în faliment, iar firmele mai mici au deja zilele numărate. Dacă problemele nu vor fi rezolvate, transportatorii spun că pe data de 15 septembrie vor bloca industria transporturilor complet.