Transportatorii solicită elaborarea unei noi Legi a asigurărilor RCA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Transportatorii solicită elaborarea unei noi Legi a asigurărilor RCA

03 Noiembrie 2016 / 12:05 1325 accesări

Patronatele din transporturile rutiere salută adoptarea de către Guvern a Hotărârii privind stabilirea tarifelor de primă maxime RCA aplicabile de societățile de asigurare și solicită transmiterea acesteia cât mai urgent spre publicare în Monitorul Oficial, dar și elaborarea unei noi Legi a asigurărilor RCA, care să îndrepte "toate neajunsurile legislației actuale".

"Patronatele din transporturile rutiere — UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI — salută adoptarea de către Guvern a Hotărârii privind stabilirea tarifelor de primă maxime RCA aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto și solicită transmiterea acesteia cât mai urgent spre publicare în Monitorul Oficial", se spune într-un comunicat al UNTRR.

Transportatorii rutieri solicită, totodată, Parlamentului, o nouă Lege a asigurărilor RCA care să fie elaborată și finalizată în 3-6 luni după expirarea primelor șase luni de plafonare a tarifelor, iar aceasta trebuie să țină cont de toate problemele identificate pe perioada de aplicare a OUG 54/2016, astfel încât să îndrepte toate neajunsurile legislației actuale.

"Noua Lege RCA va trebui să asigure transparența totală în privința modului de calcul al tarifelor de primă RCA pe toate categoriile de autovehicule deținute de persoanele fizice și juridice în raport cu daunalitatea înregistrată și evoluția pozitivă sau negativă a acesteia, să asigure compensarea directă și să prevadă măsuri eficiente de creștere a gradului de cuprindere în asigurare", afirmă UNTRR.

Guvernul a adoptat, miercuri, după o consultare publică de o săptămâna, tarifele maxime ce urmează să fie aplicate de către societățile care practică asigurările obligatorii auto, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu.

"Tarifele maxime se vor aplica de către societățile de asigurare o perioadă de șase luni de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern. Societățile de asigurare vor aplica în această perioadă de șase luni tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăși tarifele de primă maxime prevăzute în actul normativ adoptat. Metodologia de calcul și tarifele maximale au fost stabilite de ASF, prin consultare cu asociațiile transportatorilor și cu societățile de asigurări", a spus Iolu, într-un briefing susținut la Palatul Victoria.

Hotărârea de guvern va intra în vigoare în termen de 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

În schimb, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) consideră că plafonarea tarifelor RCA încalcă principiul pieței libere, concurențiale, prevăzut de Constituția României, dar și o serie de reglementări europene, astfel că a sesizat Comisia Europeană cu privire la aceste aspecte.

"Ca urmare a aprobării de către Guvern a tarifelor plafonate pentru polița de asigurare obligatorie auto, UNSAR își reafirmă intenția de a acționa pe toate căile posibile pentru ca reglementările specifice acestui domeniu să respecte cadrul legislativ existent, atât la nivel național, cât și european. În primul rând, plafonarea tarifelor RCA încalcă un principiu de bază prevăzut de Constituția României, cel al unei piețe libere, concurențiale, iar membrii UNSAR analizează în acest moment cele mai bune variante de a acționa împotriva acestei prevederi. UNSAR a sesizat deja Comisia Europeană cu privire la încălcările Directivei 2009/138/CE și ale Tratatului de funcționare al Uniunii Europene, existând premisele ca România să fie sancționată pentru încălcarea legislației comunitare", se menționează într-un comunicat al UNSAR.

Taguri articol


12