Tranzacţii fictive cu produse petroliere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reţea de firme fantomă

Tranzacţii fictive cu produse petroliere

Eveniment 25 August 2011 / 00:00 831 accesări

REŢEAUA. Ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor au reuşit să dea de urma unei reţele care efectua, prin intermediul unor firme fantomă, operaţiuni fictive cu produse petroliere, reuşind, în acest mod, să se sustragă de la plata a aproape 400.000 de lei către bugetul de stat. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa spun că afacerea ilegală a fost descoperită în urma unui control efectuat asupra a două cisterne care transportau combustibil. În timpul verificărilor, şoferii au prezentat documente de transport care conţineau suspiciuni cu privire la furnizorul - o societate comercială din Bucureşti - şi beneficiarul produsului - o societate comercială din Buzău. Odată cu extinderea cercetărilor, poliţiştii au descoperit că produsele petroliere transportate cu cele două autocisterne au fost livrate de la antrepozitul fiscal amplasat în incita unui depozit din municipiul Constanţa, antrepozit aparţinând societăţii comerciale OIL PROD din Constanţa, administrată de un cetăţean de 38 de ani, din Republica Moldova. În timpul verificărilor efectuate la antrepozituil fiscal, poliţiştii au dispus indisponibilizarea a 50 tone de motorină, în valoare de circa 300.000 lei, precum şi a sumei de 60.000 lei, găsită într-un autoturism aparţinând unui reprezentant al firmei ce deţine antrepozitul fiscal, bani pe care acesta nu i-a putut justifica prin documente legale.

FIRME FANTOMĂ. Din primele verificări efectuate de poliţişti împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa asupra actelor contabile ale societăţii, anchetatorii au stabilit că, în perioada ianuarie – iulie, au fost evidenţiate operaţiuni fictive. Membrii reţelei au efectuat în această perioadă mai multe operaţiuni economice cu două societăţi comerciale din Constanţa, societăţi care nu funcţionează la sediul social declarat, respectiv firme „fantomă“. Acestea din urmă figurează în evidenţele contabile ale societăţii de antrepozit fiscal atât ca furnizori de materii prime, cât şi beneficiari de produse petroliere obţinute în procesul tehnologic din cadrul antrepozitului, care deţine o instalaţie de procesare a materiilor prime. Din livrările de produse finite supuse accizelor, în perioada mai - iulie, pentru cantitatea de 376,98 tone CLU (combustibil lichid uşor) tip III s-a stabilit un prejudiciu estimat faţă de bugetul general consolidat al statului în valoare totală de 380.800 lei.

DOSARE PENALE. În urma verificărilor preliminare efectuate, anchetatorii spun că au rezultat indicii de săvârşire a infracţiunii de evaziune fiscală, reţinută în sarcina a doi cetăţeni, unul de 28 de ani, din Chişinău, şi celălalt de 20 ani, din localitatea Anenii Noi, Republica Moldova, în calitate de administratori ai celor două societăţi comerciale care nu funcţionează la sediul social declarat din Constanţa. Având în vedere regimul fiscal care reglementează domeniul de activitate al produselor energetice accizabile, în cauză se efectuează verificări şi cu privire la săvârşirea infracţiunii de achiziţionare de reziduuri de uleiuri minerale de la alţi furnizori decât unităţile prevăzute de lege. Totodată, cercetările sunt continuate pentru verificarea legalităţii autorizării antrepozitului fiscal, precum şi controlul situaţiilor lunare privind intrările şi ieşirile de produse energetice, respectiv încasarea accizelor şi TVA-ul aferent acestora la bugetul general consolidat al statului. Mai mult, pentru că societatea de antrepozit fiscal a derulat activităţi cu un număr mare de societăţi comerciale, poliţiştii urmează să facă cercetări şi pe raza altor judeţe privind funcţionarea acestora la sediul social declarat şi înregistrarea operaţiunilor comerciale în evidenţele contabile.

Taguri articol


12