Tratament inedit împotriva tensiunii arteriale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tratament inedit împotriva tensiunii arteriale

Monden 05 Septembrie 2013 / 00:00 608 accesări

Dezactivarea anumitor nervi din gât poate fi un tratament foarte eficient al hipertensiunii arteriale. Această descoperire ar putea fi un pas uriaş în tratarea unuia dintre cei mai răspândiţi „ucigaşi tăcuţi” din lume. Cercetătorii Universităţii Bristol din Marea Britanie au descoperit, în cadrul experimentelor efectuate pe şobolanii ce sufereau de hipertensiune, că atunci când eliminau legăturile nervoase dintre creier şi glomusul carotidian, un nodul de dimensiunile unui bob de orez ce se găseşte pe ambele părţi ale fiecărei artere carotide, tensiunea arterială a animalelor scădea şi rămânea la un nivel scăzut. Rezultatele extrem de încurajatoare ale studiului i-au făcut pe cercetători să desfăşoare deja un test pe oameni, iar rezultatele vor fi obţinute la finalul acestui an. Dacă se confirmă, reuşita este interesantă şi are potenţialul de a elimina nevoia de a consuma zilnic medicamente, timp de mai mulţi ani.

În mod normal, glomusul carotidian acţionează pentru a regla nivelul oxigenului şi dioxidului de carbon din sânge. Acest corpuscul este stimulat atunci când nivelul oxigenului din sânge scade, cum ar fi atunci când cineva îşi ţine respiraţia. Glomusul stimulează în acest moment respiraţia şi tensiunea arterială până când nivelul de oxigen din sânge revine la normal. După ce au stabilit că această reacţie a glomusului vine prin conexiunea nervoasă dintre glomus şi creier, cercetătorii britanici au hotărât să blocheze terminaţiile nervoase din gât şi au descoperit că această acţiune reducea în mod considerabil tensiunea arterială.

Hipertensiunea este considerată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept unul dintre „cei mai mari ucigaşi tăcuţi ai lumii”, deoarece majoritatea oamenilor care sunt afectaţi de această problemă nu o pot percepe. Statisticile arată că unul din trei oameni la nivel mondial este afectat de hipertensiune, ce poate provoca atacuri cerebrale, atacuri de cord şi insuficienţă renală. Conform datelor Fundaţiei Române a Inimii, unul din trei români suferă de hipertensiune arterială.

Taguri articol


12