Discriminarea întâlnită în sistemul sanitar din România a fost, de nenumărate ori, reclamată de către reprezentanţii pacienţilor, dar şi de foruri medicale direct implicate. În vreme ce pacienţii din alte ţări europene erau şi sunt trataţi cu tratamente de ultimă generaţie, bolnavii din România nu aveau acces la asemenea medicamente, fapt care a revoltat, pe bună dreptate, toate asociaţiile de pacienţi din ţară. Reprezentanţii lor au cerut o reactualizare a listei medicamentelor compensate, însă cerinţele lor au rămas fără efect. Dacă ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, se va ţine de cuvânt, şi pacienţii din România vor fi trataţi exact ca cei din Europa. Până la sfârşitul lunii martie se va finaliza metodologia de introducere de noi medicamente pe listă, astfel încât, de la 1 iulie 2013, pacienţii să poată avea acces la medicamente de ultimă generaţie care sunt disponibile în Europa de mai bine de şase ani, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
ÎNCEPÂND CU 1 IULIE 2013, ACTUALIZAREA LISTEI DE MEDICAMENTE COMPENSATE ŞI GRATUITE SE VA FACE, PERIODIC, LA FIECARE 180 DE ZILE, CU NOI PRODUSE.
Atât ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cât şi reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente au susţinut faptul că este momentul să se identifice soluţii optime care să asigure pacienţilor un acces continuu la medicamentele înregistrate în România.