Trataţi-vă în spitalele din ţară, că noi mergem în străinătate!...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
“Zero” credibilitate pentru Sănătate

Trataţi-vă în spitalele din ţară, că noi mergem în străinătate!...

Eveniment 22 Decembrie 2010 / 00:00 781 accesări

Nu unul, nu doi, ci „n” politicieni, inclusiv şeful statului, Traian Băsescu, au bătut la uşile spitalelor din străinătate, demonstrând astfel că Sănătatea din România nu mai prezintă credibilitate pentru ei. În niciun caz şeful statului nu ar fi acceptat, internat fiind, ca familia sa să alerge din farmacie în farmacie să-i procure medicamentele care lipsesc din spitale, materialele sanitare, de la catetere, pansamente, betadină, seringi, leucoplast şi până la truse chirurgicale, aţă chirurgicală etc.. În niciun caz politicienii din ţară nu ar fi acceptat să stea spitalizaţi, chiar şi în spitalele bucureştene, cu câte şase - şapte colegi de salon. Sau, în niciun caz mai marii ţării nu ar fi fost de acord să fie mutaţi dintr-un salon într-altul, sau să fie externaţi cu pungile de dren după ei, nu de alta, dar rulajul patului trebuie să fie unul cât mai mare, şi asta pentru a avantaja, din punct de vedere financiar, unităţile sanitare cu paturi din România.

În ultima perioadă s-a constatat că spitalele din Viena sunt preferatele politicienilor. Cel mai recent caz este cel al deputatului PDL Monica Iacob-Ridzi, care, după ce a fost spitalizată câteva zile în Spitalul Universitar din Bucureşti, s-a decis să se consulte într-un spital din Viena. Se pare că Ridzi va petrece sărbătorile de iarnă la Viena, loc unde i se vor efectua analizele pentru preleucemie iar tot medicii vienezi vor decide posibilitatea unui transplant de măduvă.

NICI MEDICII NU SE MAI TRATEAZĂ ÎN ROMÂNIA. Mai grav este că şi medicii au început să plece din ţară să se trateze, să-şi ducă familiile la colegii din străinătate, conştienţi de situaţia gravă în care se află Sănătatea din România. Ei sunt cei care se confruntă în mod direct cu toate problemele, cu lipsurile care îi duc, de la o zi la alta, la exasperare.

APENDICITELE, MARI REALIZĂRI... „Ajunşi în această situaţie, tot mai multe cadre medicale preferă să părăsească ţara fără să se mai uite înapoi. Pe zi ce trece, spitalele din ţară aproape că se golesc, fapt care îi înspăimântă pe cei care preferă să aibă grijă de pacienţii români. De exemplu, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din judeţul Dolj, dr. Doru Dobrescu, este de părere că medicii vor pleca, în curând, în masă în străinătate, lăsând spitalele goale. “E demenţial. Medicii vor ceda psihic, în câţiva ani, dacă vom merge din rău în mai rău. În câţiva ani, va fi o ştire când doi din zece bolnavi vor scăpa cu bine după operaţia de apendicită”, a explicat vicepreşedintele Colegiului din judetul Dolj. Şi nu este singurul care are curajul să facă asemenea afirmaţie. Mulţi medici din România sunt de părere că colegii din străinătate ar refuza categoric să opereze în condiţiile actuale din spitalele din România. “Doar medicii fără frontiere ar lucra cu ce li se pune la dispoziţie, pentru că ei sunt obişnuiţi să panseze zece răniţi, chiar şi în junglă, şi să trăiască trei dintre ei”, a mai spus dr. Dobrescu.

MĂSURI FANTASMAGORICE “CENTRATE ÎN JURUL PACIENTULUI”. Departamentul de Sănătate al Partidului Social Democrat (PSD) îşi manifestă îngrijorarea faţă de demersul preşedintelui Traian Băsescu de reformare a sistemului de sănătate, acuzând că, de fiecare dată când şeful statului “a pus ochii pe un sistem din această ţară, sub pretextul restructurării şi reformării lui, s-a produs, de fapt, destructurarea lui”. De asemenea, în opinia social democraţilor, “Băsescu şi-a propus să distrugă sistemul de sănătate românesc”. “După ce, o lungă perioadă de timp, Traian Băsescu a stat cu ochii pe Educaţie şi până nu i-a făcut “tâmpiţi” pe beneficiarii acestui sistem, până când nu a discreditat profesorii şi până când nu a distrus învăţământul nu s-a lăsat, acum a pus ochii pe Sănătate. Pacienţii şi medicii din România joacă într-o dramă în care sunt protagonişti şi victime nevinovate, în timp ce Traian Băsescu parcă, dintr-un alt film, propune măsuri fantasmagorice “centrate în jurul pacientului”, printr-un nou Pact pentru Sănătate\'”, se precizează într-un comunicat al PSD.

PSD ATRAGE ATENŢIA CĂ RESURSELE ALOCATE DOMENIULUI SĂNĂTĂŢII ŞI SISTEMELOR DE SĂNĂTATE ÎN STATELE DIN NUCLEUL CENTRAL AL COMUNITĂŢII EUROPENE SE RIDICĂ LA 8,5% DIN PIB, REPREZENTÂND, ÎN MEDIE, 1.600 EURO PE CAP DE LOCUITOR, FAŢĂ DE 190 EURO PENTRU ROMÂNIA

Potrivit social-democraţilor, Băsescu se implică într-un domeniu pe care îl “dispreţuieşte”, pe care îl subestimează şi propune un pact, ca pe o “poveste fără sfârşit”, pentru ca, astfel, “să confişte şi să arunce în pubela statului reformat” încă o temă de real interes naţional. “(…) Cu siguranţă, Traian Băsescu nu a aflat că sănătatea publică a devenit în mod oficial un domeniu care intră în competenţa UE; în condiţiile respectării principiului subsidiarităţii, odată cu adoptarea Tratatului de la Maastricht, s-a stipulat că toate politicile în domenii cheie ale activităţii comunitare trebuie să ţină cont de cerinţele de protecţie a sănătăţii umane”, se mai spune în comunicat.



12