Tratatul de frontieră cu România provoacă polemici juridice la Chişinău

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tratatul de frontieră cu România provoacă polemici juridice la Chişinău

Externe 10 Noiembrie 2010 / 00:00 441 accesări

Tratatul privind regimul de frontieră a fost semnat fără a se ţine cont de legislaţia R. Moldova, a apreciat Igor Corman, vicepreşedintele Partidului Democrat şi preşedinte al comisiei parlamentare pentru politică externă. El a declarat că acest tratat trebuia să fie semnat de preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu. Corman a subliniat că, de fapt, nu există un asemenea decret semnat de Mihai Ghimpu. Mai mult, el a spus că a rămas nedumerit atunci când a aflat că tratatul a fost semnat de premierul Vlad Filat şi ministrul român de Externe, Teodor Baconschi. Igor Corman consideră, de asemenea, că ar fi fost bine dacă acest document era semnat de funcţionari de stat de acelaşi rang, de exemplu, Vlad Filat şi Emil Boc. Preşedintele interimar al R. Moldova a refuzat, ieri, să comenteze semnarea tratatului moldo-român. Şi prim-vicepreşedintele Legislativului de la Chişinău, Serafim Urechean, liderul Alianţei Moldova Noastră, spune că documentul trebuia să fie examinat în comisiile parlamentare, înainte de a fi semnat. La 14 octombrie, Mihai Ghimpu declara că nu ştie nimic depre faptul că negocierile pe tema tratatului privind regimul de frontieră moldo-român s-au apropiat de sfârşit. El a precizat că va semna documentul ”numai atunci când ambele părţi vor fi de acord cu toate punctele prevăzute în el”. Tratatul privind regimul de frontieră a fost semnat luni, la Bucureşti, de către prim-ministrul moldovean, Vlad Filat şi ministrul român de Externe, Teodor Baconschi. Acesta a precizat că textul documentului a fost finalizat după 11 runde de negocieri între cele două părţi. Anterior, preşedintele Băsescu declarase că ”documentul va fi semnat pentru a le lua comuniştilor un subiect de campanie electorală”.

Între timp, pe plan electoral, la Chişinău se iau în calcul diverse alianţe. Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat luni seară, într-o emisiune de televiziune, că este gata să facă o alianţă postelectorală cu Partidul Comuniştilor, dar numai după ce formaţiunea condusă de Vladimir Voronin va recunoaşte 28 iunie drept Ziua Ocupaţiei Sovietice. La rândul său, preşedintele Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, a declarat că nu ar face alianţă cu PCRM nici dacă Voronin recunoaşte că pe 28 iunie a început ocupaţia sovietică. ”Voronin spune numai minciuni şi nu poţi avea încredere în el”, a precizat Urechean. Liderul liberal-democrat, Vlad Filat, a reiterat că nici nu se discută despre o alianţă între Partidul Liberal Democrat din Moldova şi PCRM. Mai mult, acesta consideră că fiecare componentă a Alianţei pentru Integrare Europeană trebuie să spună în campania electorală că nu va face coaliţie postelectorală cu PCRM.

La capitolul cheltuieli electorale, candidatul independent Gabriel Stati a cheltuit, în două săptămâni de campanie electorală pentru alegerile parlamentare, o sumă mai mare decât au cheltuit împreună Partidul Naţional (PL) şi Alianţa Moldova Noastră (AMN). Stati a raportat Comisiei Electorale Centrale (CEC) cheltuieli de peste 1,44 de milioane de lei moldoveneşti (peste 90.000 de euro), o sumă care o depăşeşte pe cea cheltuită, în aceeaşi perioadă, de liberali, peste 19.700 de euro şi de AMN, peste 29.300 de euro. Sume mai mari decât cea cheltuită de Stati au raportat Partidul Liberal-Democrat din Moldova (PLDM), cu peste 174.000 de euro, Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM), cu peste 126.000 de euro şi Partidul Democrat din Moldova (PDM), cu peste 112.000 de euro. Potrivit raportului financiar, banii au fost alocaţi pentru tipărirea materialelor publicitare, amplasarea de mesaje publicitare stradale, online şi televizate.



12