Organizaţiile Amnesty International, Oxfam International şi Reţeaua Internaţională pentru Acţiune în Domeniul Armelor Mici şi-au reunit forţele pentru adoptarea Tratatului privind comerţul cu armament în cadrul Naţiunilor Unite. Tratatul prevede un control mai strict al comerţului cu arme, bazat pe respectarea dreptului internaţional, în special protecţia drepturilor omului şi a celui umanitar. Campania publică, susţinută de 20 de laureaţi ai premierului Nobel pentru pace, a durat trei ani.
Un număr de 77 de guverne au contribuit la înscrierea pe agenda Naţiunilor Unite a unei rezoluţii pentru adoptarea Tratatului privind comerţul cu armament. Multe alte guverne sînt aşteptate să se alăture acestei iniţiative în următoarele zile. Documentul a fost dezbătut, vineri, în cadrul Primului Comitet al Naţiunilor Unite, urmînd să fie votat în ultima săptămînă din luna octombrie. Mai mulţi exportatori de arme, printre care Serbia, România şi Bulgaria au declarat că vor sprijini tratatul. Alţi susţinători sînt state devastate de violenţe armate, cum ar fi Columbia, Timorul de Est, Haiti, Liberia şi Rwanda.
Rezoluţia s-a bucurat de o largă susţinere în Africa, America Latină şi Europa. Guvernele canadian, sud-african şi brazilian sînt printre cele care deja s-au declarat favorabile unui astfel de tratat şi au contribuit la adoptarea rezoluţiei. Numai de la de la debutul campaniei pentru controlul armamentului în urmă cu trei ani, se estimează că circa un milion de persoane au fost ucise prin folosirea armelor.