Tratatul START expiră mâine

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tratatul START expiră mâine

Externe 04 Decembrie 2009 / 00:00 323 accesări

Tratatul privind dezarmarea nucleară (START) expiră mâine, fără ca Rusia şi SUA să fi găsit un înlocuitor, în pofida eforturilor de înnoire a relaţiilor bilaterale. Preşedinţii rus şi american, Dmitri Medvedev şi Barack Obama, le-au cerut delegaţiilor să facă tot posibilul pentru a se ajunge până la 5 decembrie la un nou acord pe tema reducerii armelor strategice (START). Dar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ian Kelly, a sugerat luni că ar fi dificil să se ajungă la un compromis înainte de data-limită, chiar dacă negociatorii lucrează de şase luni la Geneva. Obiectivele celor două ţări sunt reducerea la un nivel cuprins între 1.500 - 1.675 a numărului focoaselor nucleare (faţă de maxim 2.200 în prezent) şi la un nivel între 500 şi 1.100 a numărului vectorilor nucleari (rachete intercontinentale, submarine şi bombardiere strategice).

Semnarea noului acord de dezarmare ar urma să marcheze relansarea relaţiilor bilaterale, deteriorate în timpul fostei administraţii Bush. ”Negocierile s-au dovedit mai dificile decât se credea, problemele sunt numeroase, iar poziţiile celor două părţi sunt foarte diferite”, afirmă expertul rus Aleksandr Konovalov. ”Spre exemplu, SUA propun menţinerea şi chiar sporirea controlului asupra rachetelor intercontinentale ruse, precum cele de tip Topol, măsură cu care Rusia nu este de acord pentru că SUA nu deţin rachete intercontinentale mobile sol-sol”, dezvăluie ziarul ”Kommersant”. ”Moscova suspectează că Barack Obama încearcă să ajungă la un acord înainte de a primi Premiul Nobel pentru Pace, pe 10 decembrie şi aşteaptă concesii. Dar administraţia Obama nu poate face prea multe concesii Rusiei, pentru că ar avea consecinţe politice serioase asupra preşedintelui american”, afirmă analistul rus Pavel Felgenhauer.

În acest context, premierul rus, Vladimir Putin, a acutizaz starea de tensiune existentă, acuzând, joi, SUA că reprezintă un obstacol în procesul de aderare a Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). ”Aderarea la OMC rămâne obiectivul nostru strategic, însă avem impresia că anumite state, printre care şi SUA, reprezintă un obstacol în procesul de aderare la OMC, din motive necunoscute nouă”, a declarat premierul rus. În iunie, Vladimir Putin a anunţat că Rusia, Kazahstan şi Belarus vor semna un acord vamal şi vor depune o candidatură comună la OMC. De atunci, autorităţile ruse au lăsat să se înţeleagă că cele trei ţări şi-ar putea negocia separat integrarea în această organizaţie, chiar dacă nu a fost luată încă nicio decizie în acest sens.



12