Traumatologia de război, „predată” de medici militari americani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Spitalul de Urgenţă

Traumatologia de război, „predată” de medici militari americani

Sănătate 25 Iulie 2012 / 00:00 436 accesări

Reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului de Ambulanţă, SMURD, unităţilor de primiri urgenţe din judeţ, dar şi din Călăraşi au participat, ieri, la un seminar despre traumatologia de război, susţinut de trei medici militari americani. Evenimentul s-a desfăşurat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa şi a fost organizat de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, în parteneriat cu unitatea sanitară şi Batalionul IV Medical „Bravo Surgical Company” al Armatei SUA. Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a venit special la Constanţa pentru a-i felicita pe organizatori şi a sta de vorbă cu medicii militari americani cărora le-a propus extinderea acestui proiect şi în celelalte judeţe ale ţării. „Am vorbit cu colegii americani şi i-am întrebat dacă ar putea să ţină astfel de cursuri şi în alte judeţe din ţară. Ne-au spus că vor vedea, în funcţie de timpul pe care îl au la dispoziţie, şi ne vor răspunde. Ei nu vorbesc neapărat numai despre patologia de război, ci despre traumă, despre modul de abordare a pacientului cu traume severe. Sunt lucruri ce se pot aplica şi la accidentele rutiere, la traume în general, iar experienţa lor în patologia de război, mă refer aici şi la plăgile împuşcate, nu este lipsită de interes pentru noi. Este bine ca personalul nostru să fie pregătit”, a declarat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii. Potrivit managerului SCJU Constanţa, dr. Dan Căpăţână, seminarul a fost un bun prilej pentru a creşte nivelul cunoştinţelor şi al pregătirii medicilor. Dr. Căpăţână susţine că este bine ca medicii SCJU Constanţa să înveţe şi alte modalităţi de a aborda problema politraumei. Directorul DSPJ Constanţa, dr. Constantin Dina, cel la solicitarea căruia medicii americani au venit la Constanţa, a afirmat că evenimentul este o promovare „a schimbului de experienţă care ar trebui să aibă loc din ce în ce mai des între medicii din România şi medicii din alte ţări”.

„MILITARII NOŞTRI SUNT TRATAŢI LA SCJU. ASTA ÎNSEAMNĂ CĂ SPITALUL CORESPUNDE STANDARDELOR NOASTRE” Delegaţia americană a fost formată din căpitanul James Flood, comandantul John Wei şi locotenentul Derek Owens. Deşi cei trei nu au avut timp suficient şi pentru a vizita SCJU Constanţa, ştiu despre dotările şi medicii de aici de la colegii lor din Baza de la Mihail Kogălniceanu. „Colegii noştri ne-au spus că este un spital care corespunde standardelor noastre”, a declarat lt. Derek Owens. „Am avut de ales între multe alte locuri, dar ne-am oprit aici. Militarii noştri sunt trataţi aici, ceea ce înseamnă că acest spital are tot ce îi trebuie, iar medicii sunt profesionişti”, a explicat căpitanul James Flood. Comandantul John Wei a precizat că printre cele zece teme abordate ieri s-au aflat triajul militar, leziunile traumatice prin explozie, lecţiile medicale de pe câmpul de luptă, neuropsihologia de război, balistica leziunilor penetrante, traumatismele abdominale şi toracice sau managementul arsurilor. Cei trei fac parte dintr-o echipă chirurgicală mobilă, capabilă să efectueze, chiar pe câmpul de luptă, 18 tipuri de intervenţii chirurgicale complexe. Echipamentul lor are peste 10.000 de kilograme şi include chiar şi o unitate proprie de rezerve sanguine.

SE VA DA DRUMUL ANGAJĂRILOR ÎN SĂNĂTATE Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat, ieri, la Constanţa, că Executivul va debloca, în curând, posturile din sistemul sanitar. „Ştiu că şi la Constanţa este lipsă de personal. Ştiu asta de la colegii de la Ambulanţă, de la cei de la SMURD şi Unitatea de Primiri Urgenţe. Premierul Victor Ponta a anunţat că vor fi deblocate anumite posturi şi avem în vedere şi suplimentarea posturilor de aici”, a afirmat dr. Arafat. El a mai spus că, la Ambulanţă, dacă banii de salarii nu afectează fondurile primite de la stat, se vor permite noi angajări. „La bugetul Ambulanţei, Constanţa primeşte o sumă de bani suplimentară pe durata verii, când este foarte aglomerat. Este vorba, cred, de circa patru miliarde de lei vechi pe partea de sezon. Inclusiv Tulcea beneficiază de bani suplimentari, pentru partea de Deltă”, a mai spus Arafat.



12