Câteva sute de manifestanţi naţionalişti s-au reunit ieri dimineaţă în faţa palatului prezidenţial, la Varşovia, unde au depus coroane de flori, după trei ani de la prăbuşirea aeronavei preşedintelui polonez Lech Kaczynski, lângă Smolensk, în Rusia, pe 10 aprilie 2010. Jaroslaw Kaczynski, fratele preşedintelui defunct, era însoţit de o delegaţie din partea partidului său conservator Lege şi Justiţie (PiS, în opoziţie), care alimentează teza unui complot ca principala cauză a catastrofei, în pofida rezultatelor anchetelor oficiale rusă şi poloneză, care au conchis că este vorba despre un accident. Avionul Tupolev-154 la bordul căruia se aflau preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa şi alte 94 de persoane, oficiali polonezi politici şi militari de rang îanlt, s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze în condiţii de ceaţă pe un aerodrom lângă Smolensk, în vestul Rusiei. Delegaţia poloneză urma să asiste la Katin, în apropiere de Smolensk, la o ceremonie ce marca 70 de ani de la masacrarea din ordinul poliţiei secrete sovietice a câtorva mii de ofiţeri polonezi, luaţi prizonieri de Armata Roşie, în al Doilea Război Mondial.
Premierul Donald Tusk s-a recules ieri dimineaţă la Cimitirul Powazki, la Varşovia, în faţa mormintelor a aproximativ 30 de oficiali polonezi de rang înalt, morţi în catastrofă. Aproximativ 300 de reprezentanţi ai dreptei naţionaliste poloneze au manifestat marţi seara în faţa ambasadei Rusuei la Varşovia. Ei au agitat pancarte pe care erau scrise mesaje ce acuzau autorităţile ruse şi Guvernul polonez că sunt vinovate de acest accident. Manifestanţii au reclamat predarea către Polonia a epavei avionului, care se află în continuare la Smolensk. Potrivit unui sondaj publicat la începutul lui martie, 33% dintre polonezi nu exclud un atentat la Smolensk. Acest eveniment a provocat o veritabilă ruptură politică în Polonia. Ceremonii oficiale dar şi manifestaţii ale opoziţiei au fost organizate ieri, pe parcursul întregii zile.
În raportul publicat în august, comisia poloneză de anchetă a recunoscut că principalele cauze ale catastrofei de la Smolensk sunt imputabile părţii poloneze. Însă comisia a aruncat o parte de vină asupra Rusiei, denunţând erori ale unor controlori de trafic aerian şi echipamente cu probleme pe aerodromul de lângă Smolensk. De cealaltă parte, raportul comitetului interguvernamental rus (MAK), un document prezentat în 2011 la Moscova, a insistat asupra unor presiuni exercitate de Lech Kaczynski şi alţi oficiali polonezi de rang înalt asupra membrilor echipajului avionului, în contextul în care piloţii, care nu erau antrenaţi suficient, au luat hotărea să aterizeze în condiţii nepotrivite.