Japonezii au ţinut, ieri, un minut de reculegere pentru a comemora tragedia produsă la 11 martie 2011, când un cutremur urmat de valuri seismice a produs accidentul nuclear de la Fukushima. Cutremurul de 9 grade pe scara Richter şi valurile seismice s-au soldat cu circa 20.000 de morţi şi au afectat serios întreaga regiune Fukushima. La ora 5.46 GMT, vocile s-au stins, privirile s-au îndreptat în jos, mâinile s-au alăturat, iar oamenii şi-au adus aminte de acea zi teribilă, cea mai grea din istoria ţării după cel de-al Doilea Război Mondial.
REGRETE PROFUNDE O ceremonie oficială naţională a avut loc la Tokyo, în prezenţa cuplului imperial şi a premierului Shinzo Abe, în amintirea persoanelor care şi-au pierdut viaţa din cauza valului gigantic care a lovit, de-a lungul litoralului, prefecturile Miyagi, Iwate şi Fukushima, un nume care este acum sinonim cu dezastrul atomic. Împăratul Akihito a transmis condoleanţe profunde familiilor celor 20.000 de victime decedate sau dispărute în aceeaşi zi sau mai târziu, din cauza urmărilor nefaste ale triplei drame.
Au trecut trei ani, dar pe teren, reconstrucţia avansează cu greutate, iar cadavrele celor 18.517 de persoane luate imediat de valuri nu au fost în totalitate recuperate. ”Părinţii noştri sunt în continuare daţi dispăruţi. Nu cred că îi mai putem găsi, dar am venit pentru a participa la căutări, pentru că vrem să facem ceva pentru a ajuta”, a afirmat Miho Suzuki, fostă locuitoare a oraşului evacuat Namie. Circa 270.000 de persoane nu au reuşit încă să se întoarcă la locuinţele lor distruse de tsunami sau devenite de nelocuit din cauza radioactivităţii. Aproape 100.000, în general persoane vârstnice, trăiesc în continuare în adăposturi improvizate din prefabricate. În ciuda promisiunilor repetate ale Guvernului, mulţi dintre sinistraţi riscă să mai petreacă alţi câţiva ani în aceleaşi condiţii. Doar 3,5% dintre casele permanente promise au fost construite în provinciile Iwate şi Miyagi. ”Sunt hotărât să accelerez procesul de reconstrucţie”, a asigurat premierul Abe în faţa Legislativului. A mai afirmat că ”revitalizarea Japoniei nu va putea fi făcută fără repunerea pe picioare a regiunilor devastate”.
CONSECINŢE NEFASTE În ceea ce-i priveşte pe foştii localnici din zona complexului atomic Fukushima, unii dintre aceştia nu se vor mai putea întoarce niciodată la casele lor, pentru că nu li se va mai permite, iar alţii pur şi simplu nu îşi mai doresc acest lucru, de teama contaminării radioactive. Este vorba despre circa 50.000 de oameni care locuiau pe o rază cuprinsă între 10 şi 20 de kilometri în jurul centralei. Nimeni nu a murit până acum din cauza certă a expunerii la radiaţiile degajate în zilele ce au urmat accidentului, dar circa 1.650 de persoane au murit ulterior, în timpul evacuării sau din cauza degradării brutale a condiţiilor lor de viaţă. De exemplu, foştii locuitori din Futaba, în apropierea centralei, nu îi pot uita pe bătrânii din spitale care au fost nevoiţi să părăsească unităţile respective în autobuze supraîncărcate, iar 40 dintre aceştia au murit în scurt timp.
Noi persoane afectate de accidentul de la Fukushima au formulat plângeri împotriva statului nipon şi operatorului centralei, Tokyo Electric Power (TEPCO), pentru daune. 602 persoane evacuate în timpul crizei s-au adresat tribunalelor din Tokyo, Yamagata, Niigata, Maebashi şi Yokohama. Tribunalul prefecturii Tokyo a primit cel mai mare număr de noi plângeri, formulate de 234 de cetăţeni evacuaţi în urma catastrofei şi care cer în total 4,6 miliarde de yeni, circa 32,2 milioane de euro, cu titlu de compensaţii pentru daunele suferite. Printre noii petenţi se numără un lucrător de la TEPCO ce se afla în centrala Fukushima Daiichi în timpul accidentului din martie 2011 şi care, de atunci, nu mai poate lucra din cauza rănilor suferite. Pentru a face faţă costurilor de restructurare şi miilor de indemnizaţii pentru compensarea daunelor cauzate de accident, TEPCO a primit fonduri de salvare din partea statului nipon de circa 26,467 miliarde de euro.