Trei condamnări la moarte în procesul laptelui contaminat din China

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trei condamnări la moarte în procesul laptelui contaminat din China

Monden 23 Ianuarie 2009 / 00:00 408 accesări

Trei bărbaţi au fost condamnaţi la moarte, dintre care unul cu suspendare, pentru implicarea lor în scandalul laptelui contaminat cu melamină care a provocat, în China, moartea a şase copii şi a îmbolnăvit alţi 300.000, la sfîrşitul anului trecut. Aceste verdicte sînt primele date de tribunalul din Shijiazhuang din provincia chineză Hebei, care trebuie să se pronunţe în cazul a 21 de acuzaţi ce s-au prezentat în faţa instanţei, la sfîrşitul lunii decembrie.

Cele mai mari pedepse le-au primit cei care au încercat muşamalizarea cazului. Zhang Yujun, care a produs şi a distribuit aproximativ 600 de tone de lapte contaminat, a fost primul acuzat condamnat la moarte pentru că a pus în pericol securitatea publică. Un alt acuzat a fost, de asemenea, condamnat la pedeapsa capitală, la cîteva luni după ce acest scandal a creat o adevărată psihoză în China şi a dus la retragerea la nivel mondial din magazine a produselor chinezeşti conţinînd lapte. Un al treilea bărbat a fost condamnat la pedeapsa cu moartea, dar cu suspendare. Tribunalul a mai condamnat, la închisoare pe viaţă, un al patrulea acuzat, Zhang Yanzhang, care cumpărase lapte praf contaminat de la Zhang Yujun şi a revîndut aproximativ 230 de tone. Presa chineză anunţa anterior că urmau să fie pronunţate sentinţele pentru toate cele 21 de persoane judecate pentru producere şi vînzare de produse alimentare toxice şi periculoase, printre care şi fostul director al Sanlu, principalul producător incriminat în criza laptelui contaminat. Fosta directoare a Sanlu, Tian Wenhua, în vîrstă de 66 de ani, a pledat vinovat în cazul vînzării de produse îndoielnice şi a recunoscut că a alertat cu întîrziere autorităţile.

Sanlu, unul dintre cei mai mari producători de lapte din China, îşi are sediul la Shijiazhuang. Alături de Tian Wenhua, din cadrul Sanlu au mai fost acuzaţi trei foşti angajaţi cu funcţii înalte, dintre care unul a compărut în scaun cu rotile, nemaiputînd să meargă după o tentativă de suicid. Compania Sanlu a fost acuzată că a acoperit scandalul timp de mai multe luni, înainte de a alerta autorităţile locale, care, în ajunul deschiderii Jocurilor Olimpice de la Beijing, au reacţionat cu întîrziere. Ancheta a stabilit că 22 de companii au vîndut lapte contaminat cu melamină, produs destinat pentru fabricarea de cleiuri, răşini şi îngrăşăminte şi care simulează, în urma testelor de control, un aport de proteine. Cele 22 de întreprinderi producătoare de lapte care au introdus pe piaţă produse contaminate au anunţat, la rîndul lor, crearea unui fond special de indemnizaţie, în valoare de 160 de milioane de dolari. Dar familiile şi avocaţii victimelor au criticat iniţiativa, subliniind că unii părinţi de copii îmbolnăviţi nu ar primi decît 300 de dolari. Scandalul a afectat şi reputaţia produselor chinezeşti în întreaga lume, iar autorităţile au promis să facă lumină şi să reformeze sistemul de control al lanţului alimentar.



12