Trei constănţeni implicaţi în escrocherii financiare de milioane de lei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trei constănţeni implicaţi în escrocherii financiare de milioane de lei

Eveniment 09 Ianuarie 2009 / 00:00 3257 accesări

Unsprezece membri ai unei grupări infracţionale, dintre care trei constănţeni, au fost acuzaţi de prejudicierea unor societăţi comerciale cu peste cinci milioane de lei. Infractorii au fost ridicaţi, miercuri, de poliţiştii bucureşteni în urma a 18 percheziţii în mai multe locuinţe din Constanţa, Bucureşti, Argeş, Mureş şi Ilfov. Potrivit purtătorului de cuvînt al Poliţiei Capitalei, cms Christian Ciocan, infractorii înfiinţau sau preluau prin cesiune societăţi comerciale, prin intermediul cărora achiziţionau diverse bunuri: ace de cusut, beton, piese auto, excavatoare, folosind file cec sau bilete la ordin scadente la 30 de zile. După ce vindeau bunurile la jumătate de preţ unor societăţi comerciale din mai multe judeţe, respectivii nu mai derulau nicio activitate prin firmele prin care achiziţionau produsele. Potrivit poliţiştilor, liderii grupării infracţionale se foloseau de persoane sărace, pe care le angajau ca directori, secretare, şoferi. După ce derulau afacerile respective şi renunţau la firme, trimiteau angajaţii în străinătate, pentru a li se pierde urma.

Modul de escrocare

Poliţiştii au fost sesizaţi asupra escrocheriilor grupării amintite în urma mai multor plîngeri penale primite în cursul anului 2008 la Poliţia Sectorului 5. Escrocii aveau un mod de operare deosebit: persoane care îşi declinau identităţi şi calităţi false în cadrul unor societăţi comerciale, contactau telefonic sau prin e-mail părţile vătămate şi solicitau diferite cantităţi de mărfuri, pentru plata cărora emiteau file cec, pe care le transmiteau prin fax, e-mail sau printr-un transportator de ocazie. Pentru ascunderea destinaţiei finale a mărfurilor, autorii transferau bunurile succesiv prin intermediul a patru transportatori de bună-credinţă, în locuri virane sau depozite temporare de tranzit, fără posibilitate de a fi urmărite. O altă caracteristică a modului de operare folosit consta în închirierea unor spaţii pe o perioadă foarte lungă de timp pentru a nu trezi suspiciuni. Se creea astfel imaginea unei structuri de societate comercială care are toate categoriile de angajaţi. Însă, pe tot parcursul acţiunilor desfaşurate, membrii grupării foloseau mijloace de transport închiriate, cartele prepaid, evitînd permanent contactul cu vreun reprezentant al societăţii comerciale păgubite. În timpul percheziţiilor, lucrătorii Serviciului Special de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă au fost identificat documente originale de înfiinţare, funcţionare şi ştampile pentru 30 societăţi comerciale, file cec în alb, 40 telefoane mobile şi cartele telefonice, precum şi bunuri provenite din săvârşirea infracţiunilor în valoare de aprox 310.000 lei.

Dosare penale

Cei trei constănţeni implicaţi, Mircea Palaloagă, de 45 ani, Gheorghe Văduvă, de 40 ani, şi Marian Cazan, de 49 ani, sînt toţi din Năvodari. Ultimii doi sînt cercetaţi pentru înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, fiind cercetaţi în stare de reţinere. Pentru aceleaşi fapte sînt cercetaţi: Ionel Bogdan de 31 de ani şi Ionel Păsărică, de 29 ani, ambii din Bucureşti,cunoscuţi cu antecedente penale. Pentru complicitate la înşelăciune, sînt cercetaţi în stare de libertate, Paris Dincă, de 31 ani, Carmen Moldovan, de 38 ani Vasile Apostol, de 30 ani, şi Costică Iancu, de 40 ani, toţi din Bucureşti. Alături de ei mai sunt cercetaţi pentru aceleaşi infracţiuni primul constănţean precum şi Remus Bogdan, de 25 ani, tot din Capitală, ambii fiind daţi în urmărire generală. Poliţiştii fac cercetări în vederea identificării şi cercetării altor cinci participanţi la săvîrşirea escrocheriilor amintite.



12