Veste bună pentru constănţenii care de-a lungul a generaţii întregi l-au îndrăgit pe delfinul Mark şi au fost afectaţi de pierderea vedetei Delfinariului din Constanţa, în urmă cu trei luni. Conducerea Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN) Constanţa, împreună cu Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) şi cu sprijinul consulului general al Republicii Populare Chineze la Constanţa, Wang Tieshan, va aduce la Constanţa trei exemplare de delfini, pînă la finele anului, din primăvara anului viitor urmînd să fie organizate primele reprezentanţii cu publicul. Într-o conferinţă de presă organizată pe această temă, directorul CNSN, Adrian Mînăstireanu, recent venit din China unde a participat la semnarea unui protocol de colaborare pe cinci ani cu \"Aquarium-ul\" din Beijing în domeniul educaţiei ecologice, cercetării ştiinţifice de domeniu, formării de cadre şi promovării de acţiuni comune prin simpozioane, mese rotunde, conferinţe şi ateliere de lucru, a declarat că vor fi aduşi un mascul şi două femele, în vîrstă de opt ani fiecare, născuţi în captivitate. „În Beijing, delfinariul este o adevărată maternitate şi creşă, la capitolul reproducerii delfinilor. Am aflat secretele reproducerii lor în captivitate şi urmează să le aplicăm şi noi la milimetru”, a declarat Mînăstireanu. Înainte ca delfinii să fie aduşi la Constanţa, conform acordului, timp de două luni, doi antrenori români şi un medic veterinar vor merge în China pentru a se acomoda cu delfinii, urmînd să se întoarcă împreună cu mamiferele, dar şi cu specialişti chinezi, care, la rîndul lor, vor rămîne cîteva luni la Constanţa pentru ca mamiferele să se acomodeze cît mai bine.
1,6 milioane de lei pentru achiziţionarea şi acomodarea delfinilor
Vicepreşedintele CJC, Cristian Darie, care a făcut parte din delegaţie, a declarat că, în continuare, reprezentanţii CMSN şi autorităţile vor avea nevoie de sprijinul şi lobby-ul consulului general al Chinei în România, la Ministerul Agriculturii şi Ministerul de Externe, pentru a facilita transportului delfinilor în ţară. „Se ştie că, delfinii, indiferent de cît de bune sînt condiţiile de transport, nu pot sta afară din bazin mai mult de 16-18 ore. Ne trebuie un avion care să poată parcurge distanţa de 8.000 de kilometri fără escală”, a declarat Darie. Aşa cum au fost obişnuiţi la Beijing, şi la Constanţa delfinii vor avea parte de o alimentaţie formată din mai multe feluri de peşte, importată din Norvegia. Directorul CMSN nu crede că vor fi probleme de acomodare pentru cele trei exemplare, deoarece ei vor fi dresaţi după aceeaşi metodă ca la Beijing, cu fluierul cu ultrasunete, iar la Delfinariul din Constanţa vor fi recreate condiţiile apei cu care ei sînt obişnuiţi în China. Pentru rebotezarea mamiferelor, conducerea Delfinariului va iniţia o amplă campanie în care constănţenii vor putea propune numele delfinilor, dar niciuna din noile vedete de la CMSN nu va mai purta numele lui Mark. Vedeta Delfinariului nu va fi uitată, urmînd a fi lansat un concurs de idei artistice pentru care mai mulţi artişti şi-au manifestat intenţia de a-l reprezenta în creaţiile lor. Consulul general al Chinei a declarat că, în total s-au purtat 30 de corespondenţe între cele două părţi, însă era convins că protocolul dintre cele două ţări va fi semnat. „Delfinii nu vor fi simple animale marine, ci îi considerăm păstori ai prieteniei dintre poporul chinez şi poporul român. Nu vom avea doar un Consulat General al Chinei, ci vom avea colegi, ce vor fi şi consuli nevorbitori”, a declarat Wang Tieshan. La Beijing, delegaţia română a cunoscut reprezentanţii celor mai mari acvarii şi delfinarii din lume, care au fost prezenţi la şedinţa festivă de sărbătorire a 10 ani de la fondarea Aquarium-ului din Beijing. Din spusele lui Mînăstireanu, toate delfinariile şi acvariile din lume sînt implicate într-o mişcare de conservare şi înmulţire a mamiferelor marine, în care speră că va intra şi Delfinariul din Constanţa, odată cu aducerea celor trei delfini din China. Întregul proiect iniţiat de CMSN, compus din achiziţionarea delfinilor, trimiterea dresorilor români în China şi apoi aducerea unor specialişti chinezi costă autorităţile constănţene 1,6 milioane de lei.
Proiect pentru un acvariu uriaş şi bazine noi pentru delfinii din China
Directorul CMSN spune că, în prezent, s-au alocat fonduri pentru întocmirea unui studiu de fezabilitate, printr-un program european, privind construirea unui acvariu uriaş în incinta Complexului şi realizarea unui bazin acoperit de mărimea celui descoperit şi a unui resque centre, format din trei sau patru bazine separate pentru delfini.