CĂLĂTORI JEFUIŢI. Trei bărbaţi au fost reţinuţi, luni seară, de poliţişti, după ce au jefuit două femei. Oamenii legii spun că indivizii nu se află la prima abatere, ei fiind vechi clienţi ai poliţiştilor şi au nenumărate dosare penale privind furturile din buzunare. Potrivit anchetatorilor, luni seară, în jurul orei 17.00, o constănţeană de 53 de ani a sunat la 112 şi a reclamat că în timp ce se afla într-un mijloc de transport în comun, între staţiile Liceul Tomis şi Spitalul Judeţean, de pe bdul Tomis din Constanţa, trei persoane necunoscute i-au furat din geantă portofelul în care avea 245 de lei. Femeia le-a declarat poliţiştilor că în momentul în care a simţit că cineva îi umblă în poşetă s-a întors şi s-a uitat la hoţ, iar acesta a ameninţat-o cu pumnul. După ce a luat banii, bărbatul a aruncat portofelul pe un scaun din autobuz. În urma apelului păgubitei, un echipaj mixt format din poliţişti şi jandarmi i-a aşteptat pe hoţi la următoarea staţie. Poliţiştii i-au prins pe cei trei indivizi în zona Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. În momentul în care ei au coborât din autobuz, au fost imobilizaţi de către agenţi şi escortaţi la sediul poliţiei pentru declaraţii. Cei trei au fost identificaţi ca fiind Zanfir Bocolea, de 42 de ani, Constantin Turtoi, de 51 de ani, ambii din Constanţa, şi Ciprian Buciuc, de 22 de ani, din Cernavodă. În timpul audierilor, la sediul Poliţiei Municipiu s-a mai prezentat o constănţeancă, şi aceasta reclamând faptul că în timp ce se afla în autobuz, pe aceeaşi rută şi în acelaşi interval de timp, i-a dispărut portofelul în care avea 180 de lei şi permisul de conducere. Zanfir Bocolea, Constantin Turtoi şi Ciprian Buciuc au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie.
MOD DE OPERARE. Conform poliţiştilor, hoţii din buzunare sau „şuţii” acţionează în grup. „În autobuz urcă trei persoane, două dintre ele îl flanchează pe cel ce urmează a fi jefuit, iar celălalt operează. În acest caz, furtul din buzunar a fost comis cu violenţă, în sensul că în momentul în care partea vătămată şi-a dat seama că cineva îi umblă în poşetă, cel care fura a ameninţat-o cu pumnul”, a declarat ag. şef principal Cătălin Ologu, din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Municipiului Constanţa. Agentul şef principal Ologu a adăugat că în Constanţa există şi alte grupări axate pe furturile din buzunare, însă cei reţinuţi sunt dintre cei mai violenţi.
RECOMANDĂRILE POLIŢIŞTILOR. Pentru a nu deveni victime ale hoţilor de buzunare, poliţiştii recomandă femeilor să fie atente cum ţin poşeta, întotdeauna aceasta trebuie să fie imobilizată de braţ sau să o ţină în partea din faţă a corpului, lipită de haină, iar bărbaţilor să poarte portofelul într-un buzunar interior, în niciun caz în buzunarele de la spate sau în cele laterale. Oamenii legii le sugerează cetăţenilor ca în cazul în care sunt martori sau victimă a unei infracţiuni, să reţină cât mai multe semnalmente ale autorului, cum ar fi înălţimea, trăsăturile feţei, semnele particulare, vestimentaţia, particularităţile în vorbire sau comportamentul şi să sesizeze în cel mai scurt timp poliţia apelând numărul de urgenţă 112, pe cât posibil chiar de la locul producerii faptei.