Italia, condusă timp de aproape un deceniu de ex-premierul Silvio Berlusconi, care şi-a declarat public pasiunea pentru cuceririle feminine, se bizuie acum pe trei femei pentru reformarea legislaţiei muncii, considerată esenţială pentru depăşirea crizei datoriilor din Europa. La mai puţin de patru luni după demisia lui Berlusconi, renumit pentru petrecerile „Bunga Bunga”, noul ministru al Muncii Elsa Fornero mediază reforma legislaţiei muncii între şefa patronatelor, Emma Marcegaglia, şi Susanna Camusso, liderul celui mai mare sindicat din Italia, CGIL.
Miza o reprezintă modificarea legislaţiei muncii astfel încât concedierile şi angajările să se facă mai uşor, problemă spinoasă în Italia, unde încercările anterioare de reformă au fost marcate de proteste, violenţe şi chiar crime. Reformele au rolul să reducă rata şomajului de 8,9% şi sunt un element central al eforturilor premierului Mario Monti de a convinge investitorii că poate revigora economia Italiei şi reduce datoriile de 1.900 de miliarde de euro. Faptul că trei femei conduc discuţiile de reformă este neobişnuit într-o ţară care se află pe locul 75 din 135 într-un clasament al World Economic Forum privind diferenţele între sexe, Italia fiind în urma Malawi şi Kazahstan. Negocierile au fost reluate de luni şi se concentrează pe modificarea ajutoarelor de şomaj şi a programelor de specializare. Subiectul spinos al prevederilor referitoare la concedieri va fi lăsat la sfârşitul discuţiilor, de la începutul lunii martie.
Elsa Fornero, Emma Marcegaglia şi Susanna Camusso provin din medii diferite, iar încheierea unui acord nu va fi uşoară. Premierul Monti a declarat luni că guvernul va aproba noua lege până la sfârşitul lui martie, chiar şi fără susţinerea sindicatelor. Elsa Fornero, în vârstă de 63 de ani, este profesor de economie la Universitatea din Torino şi fost vicepreşedinte al consiliului de supraveghere al Intesa Sanpaolo, a doua mare bancă din Italia. A refuzat să facă declaraţii pentru articolul Bloomberg, dar săptămâna trecută a afirmat că nu este o întâmplare că Ministerul Muncii, patronatele şi cel mai mare sindicat sunt conduse de femei. Fostul ministru al Muncii, Mara Carfagna, de profesie avocat, este mai cunoscută pentru faptul că a pozat topless şi a participat la concursul Miss Italia. Susanna Camusso, de 56 de ani, este prima femeie ajunsă la conducerea sindicatului CGIL, care are şase milioane de membri. Aceasta şi-a început cariera în 1977, ca reprezentantă a metalurgiştilor. Emma Marcegaglia, de 46 de ani, conduce cea mai puternică organizaţie a patronatelor din Italia, dar şi compania metalurgică a familiei sale şi este o susţinătoare fermă a reformelor. În februarie anul trecut, Berlusconi a prezentat-o drept „o puicuţă arătoasă”, la o conferinţă la Roma. A declarat atunci reporterilor că nu o deranjează să fie considerată atractivă atâta timp cât Guvernul continuă reformele economice. Cum schimbările nu au venit, Emma Marcegaglia şi-a exprimat dezacordul şi până la urmă a cerut demisia lui Berlusconi.