Trei israelieni au fost ucişi şi alţi şase răniţi, ieri dimineaţă, de un tir cu rachetă care a vizat oraşul Kyriat Malachi, de la frontiera cu Fâşia Gaza. Potrivit mass-media israeliene, victimele sunt un bărbat şi soţia acestuia, în vârstă de 30 de ani şi o tânără de 20 de ani. Printre cei şase răniţi sunt şi doi bebeluşi. Poliţia israeliană a indicat că mai multe salve de rachete lansate din Gaza au vizat în special oraşele Ashdod, Ashkelon, Gan Yavne, Kiryat Gat şi Beersheva, unde au provocat mari pagube materiale. O rachetă lansată din Fâşia Gaza a ajuns în apropiere de oraşul israelian Tel Aviv, fără a provoca victime sau daune materiale importante. Racheta a căzut la 15 kilometri de Tel-Aviv, fiind primul atac de acest fel. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, se afla în Tel Aviv, în momentul în care două rachete au fost lansate spre oraş, şeful Guvernului adăpostindu-se într-un buncăr. Brigăzile Ezzedin Al-Qassam, aripa militară a mişcării Hamas, au revendicat lansarea rachetei artizanale la ora locală 16.37. Tot ieri, trei palestinieni au murit într-un raid aerian israelian asupra enclavei palestiniene.
Ieri a fost a doua zi a operaţiunii militare Pilonul Apărării, lansată de Israel, miercuri, împotriva unor grupări armate din Fâşia Gaza, odată cu eliminarea lui Ahmad Jaabari, şef al operaţiunilor militare ale Hamas în regiune. Cursurile au fost suspendate în unităţile de învăţământ din toate marile aglomerări din sudul Israelului, pe o rază de 40 kilometri în jurul Fâşiei Gaza. Serviciile israeliene care răspund de coordonarea apărării pasive au cerut populaţiei să stea acasă şi să se adăpostească la cea mai mică alertă. Posturile de televiziune au difuzat programe speciale adresate copiilor din adăposturi. Tensiunea în regiune a escaladat, în contextul intensificării tirurilor cu rachete lansate din Fâşia Gaza asupra Israelului şi al anunţului palestinian privind depunerea la 29 noiembrie la ONU a unei rezoluţii destinate ridicării Autorităţii Naţionale Palestiniene la rangul de stat nemembru ONU. Israelul a amplificat ritmul acţiunilor militare, avertizând că va extinde operaţiunile asupra Fâşiei Gaza şi va rupe acordurile de pace israeliano-palestiniene de la Oslo (1993). Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenţă, miercuri seara, pentru a discuta despre escaladarea tensiunilor dintre Israel şi Fâşia Gaza. Ambasadoarea SUA la ONU, Susan Rice, a susţinut ferm riposta militară a Israelului faţă de atacurile palestinienilor, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate.
VIZITĂ ÎNTRERUPTĂ Operaţiunea militară de amploare împotriva Fâşiei Gaza l-a făcut pe preşedintele palestinian să se întoarcă mai repede din Europa, unde se deplasase într-un turneu pentru a căuta susţinere în demersul ridicării statutului Palestinei la ONU. Preşedintele Abbas s-a întors ieri, pentru a monitoriza situaţia şi pentru a face tot ce îi stă în putinţă pentru a o opri. Abbas păstrează legătura cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, cu administraţia americană, cu şefii de stat europeni şi cu preşedintele egiptean, Mohamed Morsi, pentru a le cere să facă tot ce pot pentru a opri imediat escaladarea ofensivei israeliane. În total, 13 palestinieni au fost omorâţi şi peste 115 răniţi într-unul din raidurile aeriene israeliene, în timp ce peste 180 de rachete au fost lansate din Gaza spre Israel, omorând trei israelieni.
INACCEPTABIL ”Rusia apreciază că bombardamentele iraeliene în Fâşia Gaza sunt o reacţie disproporţionată la atacuri inacceptabile din partea mişcării islamiste palestiniene Hamas”, a declarat, ieri, Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. ”Egiptul consideră inacceptabilă agresiunea israeliană împotriva Fâşiei Gaza”, a declarat, ieri, preşedintele egiptean, Mohamed Morsi, care a dispus, miercuri, rechemarea ambasadorului Egiptului din Israel. Preşedintele egiptean a discutat la telefon atât cu preşedintele american, Barack Obama, cât şi cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Egiptul joacă, de obicei, un rol de mediator între Israel şi Hamas, când izbucnesc acte de violenţă între cele două părţi. Morsi a cerut, miercuri, Ligii Arabe, cu sediul la Cairo, să organizeze o întâlnire de urgenţă a miniştrilor arabi de Externe. Secretarul general adjunct al Ligii Arabe, Ahmed Ben Helli, a declarat că va organiza această reuniune mâine. Prima ţară arabă care a semnat un tratat de pace cu Israelul, în 1979, Egiptul şi-a mai retras ambasadorul din Israel, după a doua Intifada, în 2000, când preşedintele Mosni Mubarak, îndepărat de la putere în 2011, se afla la conducerea ţării.