Pe masa Curţii Constituţionale a României (CCR) s-a aflat, ieri, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu legată de Legea referendumului. Degeaba. Trei magistraţi au lipsit la apel, astfel încât, după trei ore, preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, a constatat imposibilitatea constituirii completului de şedinţă şi a amânat dezbaterile pentru 14 noiembrie. Cei trei magistraţi care au ales să lipsească de la şedinţă sunt prieteni de-ai lui Băsescu: Iulia Motoc (judecător CCR din 2010, când a fost desemnată la propunerea PDL), Petre Lăzăroiu şi Daniel Morar (propuşi de Preşedinţie la Curtea Constituţională). Acum înţelegeţi?
AJUTOR În aceste condiţii, amânarea încurcă planurile USL, care dorea organizarea unui referendum pentru Constituţie odată cu alegerile prezidenţiale. Voit sau nu, CCR face, practic, jocurile lui Băsescu. Şi dacă ne gândim că abia în noiembrie se va lua în discuţie sesizarea băsesciană, organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei cu prag redus de prezenţă la 30% concomitent cu primul tur al prezidenţialelor a devenit aproape imposibilă. Şi asta deoarece termenul de un an impus de CCR, în primă instanţă, pentru aplicarea noii legi pune în imposibilitate Parlamentul şi Guvernul să organizeze scrutinul pentru revizuirea Constituţiei pe un prag redus.
VARIANTE Singura dată în care referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar mai putea fi organizat odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale este duminică, 30 noiembrie, anul viitor, de sărbătoarea Sfântului Andrei. A doua zi, 1 Decembrie, este Ziua Naţională. În această situaţie, al doilea tur al alegerilor prezidenţiale ar trebui să aibă loc la mijlocul lunii decembrie 2014. Conform Legii alegerilor prezidenţiale, scrutinul poate fi organizat duminica şi doar în luna anterioară celei în care ajunge la termen mandatul preşedintelui. Acest lucru face ca alegerile prezidenţiale din 2014 să aibă loc în luna noiembrie, de vreme ce mandatul lui Băsescu expiră pe 21 decembrie anul viitor, la cinci ani de la ziua în care a depus jurământul în Parlament. De asemenea, legea menţionată precizează că Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre, cu cel puţin 45 de zile înaintea datei stabilite pentru scrutin. Astfel, alegerile prezidenţiale ar putea fi organizate anul viitor, în noiembrie, în datele de 2, 9, 16, 23 sau 30. Prin corelare cu prevederile noii Legi a referendumului, care impune termenul de un an de zile pentru ca prevederile privind cvorumul redus să poată fi aplicate, promulgarea legii de către Băsescu trebuie să aibă loc anul acesta până în datele la care liderii USL ar dori să organizeze primul tur al prezidenţialelor.
LA MÂNA PREŞEDINTELUI În situaţia în care Curtea Constituţională se va pronunţa în 14 noiembrie anul acesta, şeful statului este obligat ca în zece zile să promulge noua Lege a referendumului, cu precizarea că acest termen operează din momentul în care CCR îi comunică eventuala decizie de respingere a contestaţiei. Această dată ar permite organizarea referendumului concomitent cu primul tur al prezidenţialelor doar în 30 noiembrie 2014. În varianta în care CCR ar amâna din nou luarea unei decizii, atunci termenul disponibil pentru organizarea simultană a prezidenţialelor cu referendumul de revizuire a Constituţiei iese cu totul dintr-un astfel de calendar.