Trei militari francezi au murit ”accidental” în Afganistan, victime ale unei furtuni puternice care a avut loc în timpul unei operaţiuni de noapte în provincia Kapisa, au anunţat duminică preşedinţia franceză şi Statul Major al armatei. ”Unul dintre ei a fost lovit de un fulger în timpul fazei de infiltrare de noapte, iar ceilalţi doi s-au înecat într-un rîu, în urma creşterii nivelului apei”, a explicat amiralul Christophe Prazuck, din partea Statului Major. Decesul lor fusese anunţat anterior printr-un comunicat al preşedinţiei, în care Nicolas Sarkozy îşi prezenta condoleanţele. Militarii Aceste decese ridică la 33 numărul militarilor francezi care şi-au pierdut viaţa în Afganistan, de la sosirea trupelor franceze, în decembrie 2001. Armata franceză a suferit cele mai grele pierderi în zilele de 18 şi 19 august 2008, cînd zece militari francezi au căzut într-o ambuscadă a talibanilor, în valea Uzbin, la est de Kabul. Un sondaj publicat în august arată că 64% dintre francezi se opun ferm participării franceze în cadrul forţelor NATO în Afganistan.
Întîlnire secretă a şefului Statului Major SUA cu şeful forţelor internaţionale din Afganistan
Şeful Statului Major Interarme, amiralul Michael Mullen, s-a întîlnit în secret, vineri, cu comandantul forţelor internaţionale din Afganistan, generalul Stanley McChrystal, pentru a discuta despre trimiterea de întăriri în această ţară. Cei doi s-au întîlnit la baza aeriană americană Ramstein din Germania, pentru ca amiralul Mullen să înţeleagă mai bine cererea generalului McChrystal, care vrea suplimentarea trupelor din Afganistan, a declarat un oficial, sub acoperirea anonimatului. Generalul McChrystal va prezenta, săptămîna aceasta, o cerere oficială de suplimentare a mijloacelor militare alocate de administraţia americană. Dar secretarul Apărării, Robert Gates, nu intenţionează să îi înainteze cererea preşedintelui Obama înainte ca discuţiile privind strategia misiunii din Afganistan să fie finalizate. Potrivit unor informaţii apărute în presă, generalul va cere între 10.000 şi 40.000 de soldaţi suplimentari.
Circa 62.000 de americani se luptă în Afganistan, alături de 38.000 de soldaţi din ţările aliate. Efectivele americane ar urma să ajungă la 68.000 de militari la sfîrşitul lui 2009. Întîlnirea dintre cei doi ofiţeri americani intervine într-un moment-cheie al războiului din Afganistan: preşedintele Obama urmează să revizuiască strategia americană din aceată ţară, în condiţiile în care războiul purtat de opt ani este din ce în ce mai nepopular în rîndul opiniei publice şi al democraţilor. Coaliţia internaţională se confruntă cu o insurecţie din ce în ce mai activă şi pierde teren, inclusiv în Kabul, unde sînt comise numeroase atentate. Într-o evaluare strategică predată lui Robert Gates la sfîrşitul lunii august, McChrystal avertizează că, fără o suplimentare a mijloacelor militare, coaliţia riscă să sufere un eşec.
Talibanii ameninţă un drum construit în Afganistan, a cărui pază este asigurată şi de români
Talibanii au declarat război unui proiect american în valoare de 100 de milioane de dolari privind construcţia unui drum în sud-estul Afganistanului, a cărui pază este asigurată alături de afgani şi de români, informează “Sydney Morning Herald”. Constructorii nu au de ales şi trebuie să respecte regulile insurgenţilor şi chiar să le pună la dispoziţie o parte a finanţării prin intermediul unei clauze de protecţie. Toată lumea - chiar şi talibanii - sînt implicaţi în acţiune atunci cînd este vorba de construcţia de drumuri în Afganistan. Practic, talibanii sînt cei care fac regulile şi stabilesc contractorii locali care lucrează la proiect - fie prin fixarea unei taxe de protecţie pe care contractorul să-şi permită să o plătească, fie prin sabotarea participării lor cu gloanţe şi bombe. Talibanii îi urmăresc pe localnicii care obţin de lucru în cadrul proiectului - în special a celor din posturile care asigură paza. Talibanii insistă ca majoritatea celor care lucrează la proiect să fie localnici şi ca toate vehiculele implicate în construcţie să arboreze drapelul alb taliban.
Activităţile de construcţie sînt supravegheate de un inginer american, Steve Yahn, de 53 de ani, din Massachusetts, care construieşte drumuri în Afganistan din 2002. El este conştient de presiunea exercitată de talibani asupra derulării proiectului, dar nu este şocat de acest lucru pentru că nu este prima dată cînd se întîlneşte cu o asemenea situaţie. “Dacă lucrezi în domeniul construcţiilor la New York te loveşti de acelaşi lucru, doar personajele sînt altele - acolo, actorii sînt politicienii, Mafia sau uniunile sindicale. În New York, Boston, pe docurile din Baltimore, aceste lucruri se întîlnesc din belşug. Nu toţi talibanii trebuie blamaţi”, spune Yahn, făcînd o paralelă cu conservatismul mormonilor americani. “Au crezurile lor şi poate că nu vor să-şi dea copiii la şcoală, dar dacă nu îmi obstrucţionează proiectul, sînt talibani moderaţi”. Deşi pentru fiecare muncitor implicat în construcţia drumului dintre Khost şi Gardez există cîte doi agenţi de securitate, Yahn a pierdut 16 muncitori - 13 au fost ucişi şi trei au dispărut - de la demararea lucrărilor, în mai anul trecut, iar alţi 19 au fost răniţi.