Trei soldaţi ucraineni au fost ucişi în ultimele 24 de ore şi 12 civili au fost răniţi la sfârşitul săptămânii trecute, în estul Ucrainei, în pofida unei stări de relativă acalmie, duminică, au anunţat, ieri, autorităţile ucrainene, menţionând lupte în apropiere de bastioanele rebele Lugansk şi Doneţk, precum şi lângă Dobalţeve, nu departe de linia de front. Primăria din Doneţk a anunţat la rândul său că mai multe locuinţe au fost avariate de tiruri de artilerie. Aprovizionarea cu gaze în anumite cartiere a fost de asemenea perturbată. Guvernatorul pro-Kiev al regiunii rebele Lugansk a criticat, la rândul său, rolul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), responsabilă cu monitorizarea armistiţiului, încălcat frecvent în Ucraina. În opinia sa, ”OSCE a eşuat în misiunea sa de mediator, determinând autorităţile de la Kiev să facă ceva singure”.
Un jurnalist britanic, Graham Phillips, a fost rănit, ieri, în satul ucrainean Peski, situat în regiunea separatistă Doneţk, anunţă postul Rossiya24. Jurnalistul are o rană în zona spatelui, dar nu au fost oferite informaţii despre circumstanţele incidentului. Alte surse au dezvăluit că Graham Phillips a fost atins de schije, dând asigurări că viaţa lui nu este în pericol. Reporterul britanic a fost transportat la un spital din Doneţk și urmează să revină azi în Marea Britanie.
Confruntările continuă în mod regulat în estul separatist al Ucrainei, în pofida unui armistiţiu încheiat la 5 septembrie, din ce în ce mai puţin respectat. Peste 4.300 de persoane au fost ucise de la începutul conflictului între armata ucraineană şi rebelii pro-ruşi, în urmă cu peste şapte luni, potrivit celui mai recent bilanţ al ONU.
PIERDERI CONSIDERABILE PENTRU RUȘI Rusia ar urma să piardă 32 de miliarde de euro pe an, din cauza sancţiunilor occidentale şi până la 80 de miliarde de euro, din cauza prăbuşirii cursului petrolului, a estimat, ieri, ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov. ”Vom înregistra o pierdere de ordinul a 40 de miliarde de dolari pe an, din cauza sancţiunilor geopolitice şi am putea pierde 90-100 de miliarde de dolari, din cauza scăderii cu 30% a cursului petrolului”, a declarat ministrul rus.
În replică faţă de atitudinea sa privind criza ucraineană, Rusia a fost vizată începând din primăvară de o serie de sancţiuni occidentale fără precedent, care au adus economia sa în pragul recesiunii, provocând în special deprecierea rublei, care a pierdut aproape o treime din valoarea sa în faţa euro. În condiţiile în care aproximativ o jumătate din veniturile sale bugetare depind de petrol, economia Rusiei este de asemenea grav afectată de scăderea preţului aurului negru, care a scăzut sub 80 de dolari pe baril, la Londra, săptămâna trecută, pentru prima dată după patru ani, provocând o undă de şoc pe pieţele financiare ruse. Implicată într-un conflict cu Occidentul după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie, Rusia a înregistrat de atunci retrageri masive de capital, estimate de Banca Centrală la 128 de miliarde de dolari, anul acesta.
UȘA NATO, DESCHISĂ UCRAINEI Decizia adoptată la summit-ul NATO de la Bucureşti, potrivit căreia Ucraina va deveni membră a Alianţei, este valabilă în continuare, a declarat, ieri, secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg. Potrivit secretarului general al NATO, ”dacă problema aderării Ucrainei nu a fost evocată în ultimii ani, este pentru că această ţară a optat pentru un statut neutru. Respect această alegere. Este vorba despre o decizie adoptată de un stat suveran. Politica Alianţei nu s-a schimbat: uşa rămâne deschisă pentru ţările care îndeplinesc criteriile definite pentru aderarea la NATO”.
La 29 august, Guvernul ucrainean a înaintat Parlamentului o lege care abrogă statutul neutru al ţării şi care prevede reluarea politicii axate pe aderarea sa la NATO. Premierul Arseni Iaţeniuk a declarat cu această ocazie că obiectivul Kievului este să obţină un statut particular în relaţiile sale cu Alianţa.