Trei morţi şi 100 de răniţi în confruntările din Egipt

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trei morţi şi 100 de răniţi în confruntările din Egipt

Externe 10 Februarie 2011 / 00:00 318 accesări

Cel puţin trei persoane au murit şi aproximativ o sută au fost rănite, în cursul confruntărilor recente dintre poliţie şi manifestanţi, într-un oraş situat într-o oază din sudul Egiptului. Poliţia a tras cu gloanţe reale, marţi, împotriva manifestanţilor din oraşul El Khargo, situat la peste 400 de kilometri sud de Cairo. Trei persoane au murit ieri, din cauza rănilor suferite. Mulţimea furioasă a reacţionat incendiind şapte clădiri oficiale, între care şi două comisariate, un tribunal şi sediul local al partidului preşedintelui Hosni Mubarak, Partidul Naţional Democrat (PND). Mai multe proteste sociale privind nivelul salariilor sau condiţiile de muncă au apărut în Egipt, în paralel cu demonstraţiile politice împotriva preşedintelui, anunţă surse sindicale. Proteste au avut loc, marţi şi miercuri, la Port-Said, la intrarea nordică în Canalul Suez. Angajaţii unor companii de la aeroportul din Cairo denunţă condiţiile de lucru, la fel ca şi salariaţii departamentului pentru statistici guvernamentale. Mişcări sociale au fost semnalate în uzinele textile din Mahallah, în delta Nilului, dar şi la compania de gaze din Fayyoum şi în oraşul industrial Helwan. Regimul Mubarak a anunţat, luni, creşterea cu 15% a salariilor bugetarilor şi a pensiilor, în încercarea de atenuare a valului de nemulţumire.

La Cairo, manifestanţii din piaţa Tahrir continuau să manifesteze ieri, în cea de-a 16-a zi a revoltei şi la o zi după mobilizarea gigantică împotriva lui Hosni Mubarak, menţinând presiunea pentru schimbări politice în Egipt. Câteva sute de manifestanţi încercau, ieri, să blocheze accesul în Parlamentul egiptean din Cairo. Parlamentul, dominat de PND al lui Mubarak, era protejat de militari şi blindate dar nu au avut loc violenţe. Protestatarii s-au aşezat în faţa clădirii pentru a bloca intrarea, nu departe de piaţa Tahrir. Într-o tentativă de calmare a situaţiei, Guvernul a anunţat reforme constituţionale, iar Mubarak, în vârstă de 82 de ani şi cu aproape 30 de ani la conducerea statului, a promis să nu mai candideze pentru un nou mandat în septembrie, dar aceste promisiuni nu par să fi convins opozanţii.

Egiptul trebuie să discute despre orientarea politică a viitorului preşedinte, a afirmat vicepreşedintele Omar Suleiman. ”Preşedintele Mubarak susţine un transfer de putere real; nu are nici o problemă în acest sens”, a afirmat Suleiman. ”Dar trebuie să ne gândim la viitorul Egiptului şi la cel care va conduce ţara către viitor; nu neapărat la persoana acestuia, ci la calificările şi orientările sale politice”, a spus Suleiman, referindu-se, aparent, la grupurile de tineri care conduc mişcarea de contestare şi la Fraţii Musulmani, principala forţă de opoziţie din Egipt. ”Revoluţia tinerilor are aspecte pozitive dar trebuie să fim atenţi, să nu se împotmolească în aspectele negative. Dialogul şi înţelegerea sunt principalele modalităţi pentru a obţine stabilitatea ţării şi pentru a ieşi paşnic din criză, cu un program cu etape continue pentru rezolvarea tuturor problemelor. A doua modalitate, alternativă, ar fi o lovitură de stat, iar noi dorim să evităm această situaţie”, a adăugat Suleiman. Vicepreşedintele egiptean a afirmat că Guvernul va continua dialogul cu grupurile politice şi cu tinerii manifestanţi, precizând că nu va exista nici un sfârşit al regimului, nici o lovitură de stat, deoarece acestea ar însemna haos. Mişcarea Fraţii Musulmani anunţă că doreşte să promoveze democraţia în Egipt, însă nu va prezenta un candidat la preşedinţie. Formaţiunea islamistă a dorit şi să îndepărteze temerile privind riscurile înfiinţării unui stat islamic. Regimul s-a folosit de acest pretext pentru a spune lumii că este singurul care poate garanta stabilitatea ţării, dar acest lucru este o modalitate de a ignora solicitările poporului, precizează organizaţia.

Organizaţia irakiană a reţelei al-Qaida le cere manifestanţilor egipteni să declanşeze războiul sfânt şi să instaureze un guvern care să respecte legea coranică, a anunţat centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste (SITE). Comunicatul organizaţiei Statul islamic din Irak, reprezentând aparent o primă reacţie a grupării la evenimentele din Egipt, a fost publicat marţi, pe forumuri utilizate de militanţii islamişti, a precizat SITE. Mesajul adresat manifestanţilor egipteni afirmă că ”marşul jihadului a început în Egipt, iar porţile martirilor sunt deschise”. Gruparea radicală le cere egiptenilor să nu acorde importanţă ”căilor înşelătoare ale democraţiei şi naţionalismului păgân degradat”. Organizaţia islamistă afirmă că jihadul egiptean înseamnă susţinerea islamului, a celor slabi şi oprimaţi din Egipt, pentru poporul din Gaza şi Irak şi pentru fiecare musulman care a fost lovit de opresiunea tiranului egiptean şi a stăpânilor lui de la Washington şi Tel Aviv.

Taguri articol


12