Trei noi astronauți au intrat în Stația Spațială Internațională

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După aproape trei ore de la sosire

Trei noi astronauți au intrat în Stația Spațială Internațională

Ştiință 20 Noiembrie 2016 / 07:44 1023 accesări

Cei trei noi astronauți care au ajuns sâmbătă, la 21,58 GMT, la Stația Spațială Internațională (ISS), au avut răbdare timp de 2 ore și 42 de minute, până la 00,40 GMT duminică, înainte de a putea intra în locuința lor pentru următoarele șase luni și a se îmbrățișa cu predecesorii sosiți pe 19 octombrie, transmite AFP.

Timpul scurs a fost necesar pentru a se asigura de perfecta etanșeitate între capsula Soyuz și ISS.

După aceste aproape trei ore de așteptare în modulul minuscul de numai 2,5 metri lungime, cei trei noi astronauți - Peggy Whitson - NASA, Oleg Novitsky - agenția spațială rusă Roskosmos și Thomas Pesquet - Agenția Spațială Europeană (ESA) - au fost primiți de americanul Shane Kimbrough și rușii Serghei Rijkov și Andrei Borisenko.

Primul care a intrat pe ISS a fost Novitsky, urmat de Pesquet și Whitson.

"Noi vă privim și nu am putea fi mai mândri", a transmis Charles Bolden, administrator al NASA, echipajului de pe ISS, de acum în număr de șase membri, după sosirea de sâmbătă.

"Joncțiune confirmată", a precizat un comentator al NASA atunci când andocarea capsulei la ISS s-a produs sâmbătă, la 21.58 GMT, potrivit imaginilor în direct difuzate de agenția spațială.

Cei trei astronauți au decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, joi, la ora 20.20 GMT.

După separarea capsulei Soyuz MS-03 de al treilea etaj al rachetei, aceasta s-a plasat pe orbită la 200 km deasupra Terrei, la aproape nouă minute de la decolare.

Pentru andocare, capsula a trebuit adusă la aceeași altitudine cu ISS, care se deplasează cu 28.000 km/h la 400 km deasupra Pământului.

În cele șase luni la bord, Thomas Pesquet urmează să realizeze nu mai puțin de 62 de experiențe pentru Agenția Spațială Europeană (ESA) și Centrul național francez de studii spațiale. La acestea se vor adăuga alte 55 de experiențe care vor fi realizate în cooperare cu agențiile spațiale americană, canadiană și niponă.

Francezul va studia și impactul lipsei de gravitație asupra musculaturii, o analiză ale cărei rezultate ar putea ajuta la tratarea miopatiei. El va testa și tehnologii care ar putea revoluționa purificarea apei sau substanțe cu efect de autocurățare care ar putea fi folosite în spitale. Lui i s-a prelevat chiar o mostră de țesut muscular, care va fi comparat cu o mostră prelevată după revenirea sa din spațiu.

Peggy Whitson va efectua experiențe asupra impactului luminii asupra ciclului somnului, în timp ce Oleg Novitsky va realiza pentru agenția spațială rusă Roskosmos peste 50 de experiențe științifice.

Comandantul de bord al capsulei Soiuz, Oleg Novitsky, are o bogată experiență în spațiu. La 45 de ani, fostul pilot al forțelor aeriene ruse, care tocmai a devenit tată, a petrecut cinci luni pe ISS în 2012 și 2013.

În comparație cu colegii săi de zbor, Thomas Pesquet, fost pilot de linie în vârstă de 38 de ani, cel de-al zecelea francez ajuns în spațiu și primul din 2008, pare a fi un tinerel lipsit de experiență, menționează AFP. Președintele francez, Francois Hollande, a salutat pe Facebook "parcursul excepțional" al astronautului. "Le mulțumesc tuturor pionierilor care, ca Thomas Pesquet, fac posibilă aventura spațială", a adăugat șeful statului francez.



12