Trei nopţi de poveste la „World Music Mamaia 2008“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trei nopţi de poveste la „World Music Mamaia 2008“

Monden 01 Septembrie 2008 / 00:00 475 accesări

Muzica tradiţională, exotică şi originală a fost vedeta nopţilor pe litoral, în cadrul primei ediţiii a festivalului „World Music Mamaia 2008“. În perioada 27-29 august, artişti din Portugalia, Spania, Azerbaidjan, India, Niger şi America Latină au urcat pe scena de la Casino, din staţiunea Mamaia.

În ultima seară de festival, vineri, în piaţeta de la Cazino, trupa „Etran Finatawa“ din Niger a adus la malul mării nostalgia şi misteriul Saharei, atît prin interpretarea muzicienilor - bătăi din plame, sunetele tobelor scobite în dovleci, strigăte ascuţite - cît şi prin originalitatea costumelor: tunici lungi, bogat ornamentate cu piele şi pene de struţ sau tipicele turbane. Muzica lor exotică, o combinaţie între culturile nomade Tuareg şi Wodaabe a fost deosebit de apreciată de constănţeni şi de turişti, încîntaţi să asculte live misterioasele sonorităţi africane. Grupul „Etran Finatawa“ s-a lansat în 2004 la Festivalul Deşertului, lîngă Timbuktu, şi a concertat de atunci pretutindeni în Africa, Europa şi America.

„World Music Mamaia 2008“ s-a încheiat cu un spectacol extraordinar al celor de la „Mercadonegro“- muzicieni ambasadori ai muzicii latino pe continentul european, care l-au avut ca invitat pe flautistul Dave Valentin (SUA). Pe ritmurile irezistibile de salsa dura, perechile de dansatori şi-au arătat pasiunea.

În prima seară de festival, Maria Joao, din Portugalia, a reuşit să îşi facă admiratori în Mamaia, fiind deosebit de apreciată datorită rafinamentului inflexiunilor şi profunzimii expresiei vocale, iar marele cîntăreţ de flamenco din Spania, Duquende, alături de formaţia şi dansatorii săi, a prezentat un spectacol unic de muzică şi dans. Interpreta din Azerbaidjan, Sevda, a cucerit şi ea publicul estival, în cea de-a doua seară de „World Music“, la fel ca şi indienii de la „Madras Special“, care i-au urmat pe scenă. „Prima ediţie a festivalului World Music şi-a propus să deschidă gustul publicului către acest gen de muzică. A existat un public care s-a bucurat extrem de mult de acest festival, dar au fost şi unii care nu prea l-au înţeles. Este clar că există o latură educaţională a festivalului. Cu fiecare ediţie, World Music va cîştiga spectatori. Dorim să facem din această manifestare o compenentă a tursimului cultural“, a declarat directorul general al festivalului, Saviana Diamandi.

Prima ediţie a Festivalului „World Music“ a fost iniţiată de Dynamic Art Management şi organizată în colaborare cu Primăria Municipiului Constanţa.

Taguri articol


12