Trei paşi pentru un ten fără acnee

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trei paşi pentru un ten fără acnee

Sănătate 19 Decembrie 2013 / 00:00 1344 accesări

Campania „Act Smart, Be Cool!“, lansată, în 2011, de Societatea Română de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală (SRMEDCC), a facilitat întâlnirea directă a peste 3.000 de adolescenţi cu medici dermatologi în cadrul seminariilor desfăşurate în Bucureşti, Sibiu, Piteşti, Iaşi, Ploieşti, dar şi în Constanţa. La seminarii, tinerii au aflat care este ritualul corect de îngrijire a unui ten acneic, care sunt miturile de care nu ar trebui să asculte şi de ce este importantă consultarea unui medic dermatolog. “Am fost încă de la început implicat în campanie deoarece mi s-a părut foarte necesară, având în vedere ideile preconcepute ale pacienţilor cu acnee care vin la cabinet. Am încercat să dăm sfaturi şi să desfiinţăm mituri în discuţii faţă în faţă cu adolescenţii, pentru că întâlnirea cu medicii specialişti poate însemna schimbarea unor comportamente bazate pe mituri. Sperăm să continuăm acest demers şi în 2014”, a spus conf. doctor Cătălin Popescu.

CURĂŢAREA CORECTĂ A TENULUI Curăţarea tenului are rolul de a debarasa pielea de sebum, transpiraţie, bacterii şi murdărie. Filmul hidrolipidic natural, adică stratul subţire de apă şi grăsime naturală care scaldă celulele superficiale ale pielii şi protejează pielea, trebuie să fie respectat, deoarece multe dintre tratamentele antiacneice usucă excesiv pielea. Spălarea frecventă şi prea agresivă poate irita pielea şi agrava acneea inflamatorie. Curăţarea tenului trebuie să aibă loc în fiecare dimineaţă şi seară, cu apă călduţă, respectiv cu o loţiune de curăţat recomandată de medic, conform tipului de piele. Tenul poate să fie curăţat şi în timpul zilei, de exemplu, după eforturi fizice care duc la transpiraţie. Folosirea unui săpun obişnuit din comerţ sau a unui prosop pentru exfoliere nu este recomandată în cazul tenului cu probleme, pentru că poate înrăutăţi leziunile. Vizita la medicul dermatolog ar trebui să fie primul pas atunci când tenul dă semne de acnee. Un medic dermatolog va putea să facă o analiză competentă a tenului, a tipului de acnee şi va putea prescrie un tratament personalizat. Pentru elevi şi studenţi, tratamentul acneei este gratuit, fiind compensat de Ministerul Sănătăţii.

Acneea este cea mai răspândită afecţiune de piele, cu care se confruntă circa 80% dintre tineri şi 5% dintre adulţi. Ea apare din cauza schimbărilor hormonale care au loc la vârsta pubertăţii şi se vindecă prin tratament corespunzător, adecvat fiecărei persoane în funcţie de tipul de piele. O dietă restrictivă, expunerea prelungită şi neprotejată la soare sau înăsprirea igienei personale nu vor duce la vindecarea acneei.

Taguri articol


12