Duminică seară au debutat preliminariile Campionatului Mondial de fotbal din anul 2018 și în Zona Europeană, 54 de echipe luptând pentru cele 13 locuri rezervate continentului nostru la turneul final care va avea loc în Rusia. Prima etapă din calificări se joacă de duminică până marți, câte nouă partide pe zi. Reamintim sistemul de calificare: câștigătoarea fiecăreia dintre cele nouă grupe se va califica la turneul final din 2018, iar cele mai bune opt echipe de pe locul 2 vor juca baraje în sistem eliminatoriu, cu meciuri acasă și în deplasare. Învingătoarele celor patru baraje vor ajunge și ele la Campionatul Mondial din 2018, acolo unde Europa va fi reprezentată de 14 formații (Rusia este calificată din oficiu).
Prima zi a preliminariilor n-a adus surprize, pentru că nici remiza Poloniei în Kazahstan nu poate fi considerată așa. Asiaticii (!!!) care participă în competiții europene sunt destul de redutabili pe teren propriu și cu siguranță vor mai câștiga puncte în această grupă. De remarcat cele trei rezultate decise duminică în prelungirile dictate de arbitri: Anglia și-a asigurat victoria în Slovacia, Slovenia a remizat în Lituania, iar România a ratat cucerirea a încă două puncte în partida cu Muntenegru, „grație” penalty-ului irosit de Stanciu!
Rezultatele înregistrate duminică:
Grupa C
San Marino - Azerbaidjan 0-1 (R. Gurbanov 45)
Cehia - Irlanda de Nord 0-0
Norvegia - Germania 0-3 (T. Muller 16, 60, Kimmich 45)
Grupa E
Danemarca - Armenia 1-0 (Eriksen 17)
Kazahstan - Polonia 2-2 (Khizhnichenko 51, 58 / Kaputska 9, Lewandowski 35-pen.)
România - Muntenegru 1-1 (Ad. Popa 85 / Jovetic 87)
Grupa F
Lituania - Slovenia 2-2 (Cernych 32, Slivka 34 / Krhin 77, Cesar 90+3)
Slovacia - Anglia 0-1 (Lallana 90+5)
Malta - Scoţia 1-5 (Effiong 14 / Snodgrass 10, 61-pen., 84, C. Martin 53, S. Fletcher 78)
Programul meciurilor de luni şi orele de start:
Grupa D
Georgia - Austria (ora 19.00)
Serbia - Irlanda (ora 21.45)
Ţara Galilor - Moldova (ora 21.45)
Grupa G (ora 21.45)
Albania - Macedonia
Spania - Liechtenstein
Israel - Italia
Grupa I (ora 21.45)
Croaţia - Turcia
Finlanda - Kosovo
Ucraina - Islanda
Programul jocurilor de marți, 6 septembrie (ora 21.45):
Grupa A
Belarus - Franţa
Bulgaria - Luxemburg
Suedia - Olanda
Grupa B
Andorra - Letonia
Feroe - Ungaria
Elveţia - Portugalia
Grupa H
Bosnia - Estonia
Cipru - Belgia
Gibraltar - Grecia.
FIFA A AUTORIZAT NOUĂ FOTBALIŞTI CARE AU EVOLUAT DEJA PENTRU ALTE SELECŢIONATE SĂ JOACE PENTRU KOSOVO
FIFA a autorizat nouă fotbalişti care au evoluat deja pentru alte selecţionate să joace pentru naţionala statului Kosovo, care întâlneşte luni Finlanda, în primul său meci oficial din istorie. Cei nouă jucători sunt Fanol Perdedaj, Enis Alushi (care au jucat pentru Germania la nivel de juniori şi tineret), Bersant Celina, Elbasan Rashani (ambii ex-Norvegia), Hekuran Kryeziu, Albert Bunjaku (ambii ex-Elveţia), Sinan Bytyçi (ex-Austria), Vedat Muriç (ex-Albania) şi Erton Fejzullahu (ex-Suedia). „Alte opt solicitări sunt în curs de analizare”, a menţionat FIFA. Kosovo a devenit în luna mai al 210-lea membru FIFA.
Printre fotbaliştii de origine kosovară care vor să joace pentru naţionala acestei ţări se mai numără patru albanezi care au participat la Campionatul European din Franţa, belgianul Adnan Januzaj, finlandezul Perparim Hetemaj şi suedezul Arber Zeneli, care aşteaptă un răspuns de la FIFA.
WAYNE ROONEY, CEL MAI SELECŢIONAT JUCĂTOR DE CÂMP DIN ISTORIA NAŢIONALEI ANGLIEI
Wayne Rooney a devenit duminică, la meciul cu Slovacia, cel mai selecţionat jucător de câmp din istoria naţionalei Angliei. El totalizează acum 116 apariţii în naţională, cu una mai mult decât David Beckham, două peste Steven Gerrard, opt peste Bobby Moore și nouă mai mult decât Ashley Cole. Păstrat în postura de căpitan al Angliei şi de noul selecționer, Sam Allardyce, Rooney intenţionează să se retragă din naţională după Campionatul Mondial din Rusia. Până atunci, atacantul de 30 de ani speră să doboare recordul de selecţii deţinut de portarul Peter Shilton, care a jucat de 125 de ori în perioada 1970-1990. Wayne Rooney a debutat în naţionala Angliei în 2003, la vârsta de 17 ani, iar în 116 meciuri a înscris 53 de goluri, fiind cel mai bun marcator din istorie.
Citește și: