Cercetătorii americani Elizabeth H. Blackburn, Carol W. Greider şi Jack W. Szostak au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru Medicină pe 2009, pentru descoperirile lor în domeniul cromozomilor. Cei trei specialişti americani au fost recompensaţi pentru descoperirea mecanismului prin care cromozomii sînt protejaţi de telomeri şi de enzima telomerază. Telomeraza este o enzimă care protejează cromozomii împotriva îmbătrînirii, potrivit comunicatului oficial al comitetului Nobel. Această enzimă ar putea reprezenta ”cheia tinereţii veşnice”, deoarece are un rol important în procesul de îmbătrînire celulară. Ea are, totodată, un rol determinant în procesele canceroase de la nivel celular.
Elizabeth Helen Blackburn este o cercetătoare americană, născută în Australia. Ea este specialistă în biologie la Universitatea California din San Francisco, unde a studiat telomerii, o structură de la capetele cromozomilor care protejează cromozomii. Elizabeth Helen Blackburn a descoperit telomeraza, enzima care reface telomerii. Carol Greider este o specialistă americană în biologia moleculară, care îşi desfăşoară activitatea la Universitatea John Hopkins din Baltimore. În 1984, ea a descoperit telomeraza, împreună cu Elizabe Helen Blackburn. Jack W. Szostak este un biolog american, profesor de genetică la Harvard Medical School, autorul primului cromozom artificial din lume. Această descoperire i-a ajutat pe cercetători să alcătuiască harta genetică a mamiferelor şi să dezvolte tehnici de manipulare genetică. Realizările sale din acest domeniu reprezintă principii de bază pentru Human Genome Project.
Astăzi va fi atribuit premiul Nobel pentru Fizică, iar mîine va fi decernat cel pentru Chimie. Premiul Nobel pentru Economie va fi decernat luni, 12 octombrie. Premiul Nobel pentru Pace, singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel, va fi anunţat pe 9 octombrie. Premiul Nobel pentru Literatură va fi anunţat pe 8 octombrie. Premiile Nobel sînt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968, de către Banca Centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.