„Trei surori” şi „Omul Pernă”, nominalizate la categoria „cel mai bun spectacol” a Premiilor UNITER

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Trei surori” şi „Omul Pernă”, nominalizate la categoria „cel mai bun spectacol” a Premiilor UNITER

Cultură 11 Martie 2009 / 00:00 870 accesări

„Trei surori\", de Tompa Gábor şi „Omul Pernă”, montat de Radu Afrim la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, au fost nominalizate la categoria „cel mai bun spectacol\" a Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER), distincţii care urmează să fie decernate pe data de 13 aprilie. La aceeaşi categorie a mai fost nominalizat spectacolul „Ivona, principesa Burgundiei\", de László Bocsárdi, o producţie a Teatrului „Támasi Áron\" din Sfîntu Gheorghe. De altfel, Tompa Gábor, Radu Afrim şi László Bocsárdi au fost nominalizaţi la categoria „cel mai bun regizor\" a Premiilor UNITER pentru aceleaşi spectacole.

La categoria „cel mai bun actor în rol principal\" au fost nominalizaţi László Mátray, pentru rolul Prinţul Filip din spectacolul „Ivona, principesa Burgundiei\", Victor Rebengiuc, pentru rolul Willy Loman din spectacolul „Moartea unui comis voiajor\" (Teatrul Bulandra din Bucureşti) şi Zsolt Bogdán, pentru rolul Veşinin din spectacolul „Trei surori\", de Tompa Gabor (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca). La categoria „cea mai bună actriţă în rol principal” au fost nominalizate Mariana Mihuţ, pentru rolul Lear din spectacolul omonim, montat la Bulandra de Andrei Şerban, Dorina Chiriac, pentru rolul Ioana din spectacolul „Ioana şi focul\", regizat de Cătălina Buzoianu la Teatrul de Comedie din Bucureşti şi Imola Kézdi, pentru rolul Maşa din spectacolul „Trei surori\".

La categoria „cel mai bun actor în rol secundar\" au fost nominalizaţi András Hatházi, pentru rolul Andrei din spectacolul „Trei surori\", Sorin Leoveanu, pentru rolul Lucio din „Măsură pentru măsură\", montat de Silviu Purcărete pentru Teatrul Naţional „Marin Sorescu\" din Craiova şi Tibor Pálffy, pentru rolul Şambelanul din spectacolul „Ivona, principesa Burgundiei\". La categoria „cea mai bună actriţă în rol secundar\" au fost nominalizate Velaria Seciu, pentru rolul Gloucester din „Lear\", Tünde Skovrán, pentru rolul Nataşa din „Trei surori\" şi Ada Simionică, pentru rolul Hilda din spectacolul „And Bjork of course\", montat de Radu Afrim la Teatrul „Toma Caragiu\" din Ploieşti.

La categoria „Debut\" au fost nominalizaţi Ioana Anastasia Anton, pentru rolul Ofelia din spectacolul „Hamlet\" de László Bocsárdi, de la Teatrul Metropolis, Florina Gleznea, pentru rolul Martha din „Cui i-e frică de Virginia Wolf?\", regizat de Mariana Cămărăşanu, şi Ionuţ Grama, pentru rolul George din acelaşi spectacol. La categoria „cea mai bună scenografie\" au fost nominalizaţi József Bártha, pentru „Ivona, principesa Burgundiei\", Andrei Both, pentru „Trei surori\" şi Velica Panduru, pentru „Boala familiei M\", spectacol montat de Radu Afrim la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu\" din Timişoara. La categoria „Teatru radiofonic\" au fost nominalizate trei spectacole realizate la Societatea Română de Radiodifuziune (SRR): „Ionesco, cinci piese scurte\", de Alexandru Dabija, „Planeta mediocrilor\", în regia lui Attila Vizauer şi „Ucigaş fără simbrie\", în regia lui Lucian Giurghescu. Nominalizările au fost făcute de către un juriu format din criticii de teatru: Magdalena Boiangiu, Victor Scoradeţ şi Ionuţ Sociu.

Conform statutului UNITER, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale. Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa din data de 9 martie, Senatul a decis să ofere Premiul de Excelenţă actriţei Olga Tudorache, iar alte cinci premii pentru întreaga activitate să revină actriţei Margareta Pogonat, actorului Mitică Popescu, scenografului Dan Nemţeanu, regizorului Gelu Colceag şi criticului de teatru Alice Georgescu. Premiul special pentru muzică de teatru a fost atribuit lui Vlaicu Golcea, iar premiul special pentru coregrafie în arta spectacolului, lui Păstorel Ionescu. Cea de-a XVII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER va avea loc pe 13 aprilie, la Teatrul Naţional din Bucureşti.



12