Tremură scaunele la ANI!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-a întors roata

Tremură scaunele la ANI!

Eveniment 22 Iunie 2011 / 00:00 966 accesări

BANI CHELTUIŢI GREŞIT Obişnuită să-i tragă pe alţii la răspundere pentru presupuse ilegalităţi şi neconcordanţe în declaraţiile de avere, conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) se află în postura de a „da cu subsemnatul” în faţa Senatului, pentru o serie de nereguli în cheltuirea banilor instituţiei. Comisiile de specialitate din Senat vor analiza un raport al Curţii de Conturi care semnalează “grave prejudicii în activitatea ANI”, urmând să se stabilească dacă vor fi sesizate şi alte organe în această cauză. Curtea de Conturi a descoperit, în urma unor controale, un prejudiciu total pentru perioada 2008 - 2010 de peste 500.000 lei, conform documentului trimis de preşedintele Curţii, Nicolae Văcăroiu, şefului Senatului, Mircea Geoană. „Începând cu anul 2009 până în prezent, Curtea de Conturi a efectuat trei acţiuni de verificare a activităţii financiar - contabile desfăşurate de ANI, respectiv auditul financiar al contului de execuţie şi al bilanţului contabil încheiate pentru anul bugetar 2008, auditul financiar al contului de execuţie şi al bilanţului contabil încheiate pentru anul bugetar 2009 şi verificarea modului de aducere la îndeplinire a măsurilor dispuse prin decizie de Curtea de Conturi, în urma auditului financiar desfăşurat pentru anul bugetar 2008. În actele de control întocmite în urma celor trei acţiuni au fost consemnate nereguli (o mare parte dintre acestea generând prejudicii pentru bugetul statului), care au avut caracter continuu de la un an la altul sau se află în legătură unele cu altele”, menţionează raportul.

PREVEDERILE LEGALE, DOAR OPŢIONALE Curtea de Conturi mai susţine că structura organizatorică a ANI a fost aprobată de preşedintele Agenţiei fără a ţine seamă de limitele stabilite prin prevederile legii bugetului de stat. „ANI a organizat cabinetul vicepreşedintelui, asimilat cu funcţia de subsecretar de stat, şi a angajat personal în cadrul acestuia prin încălcarea prevederilor legale. Cabinetul preşedintelui a fost organizat în condiţiile încălcării prevederilor legale, numărul de personal din acest cabinet fiind depăşit cu un post de consilier personal”, se mai arată în sinteza Curţii de Conturi. Activitatea de achiziţii publice a ANI s-a desfăşurat cu nerespectarea prevederilor legale, unul dintre exemple fiind elaborarea cu specificaţii tehnice cu referiri la brandul producătorului, fapt ce a determinat achiziţionarea de bunuri cu precădere prin cumpărarea de la un anumit producător. „ANI a achiziţionat servicii de închiriere constând într-un apartament duplex într-o zonă centrală a Capitalei, achitând pentru o perioadă de trei luni suma de 85.832,12 de lei, în condiţiile în care în perioada 7 noiembrie 2008 - 31 ianuarie 2009, în care contractul de închiriere a produs efecte, sediul respectiv nu a fost utilizat”, este o altă acuzaţie menţionată în document. Inspectorii de conturi menţionează că ANI a încheiat în luna iulie 2008 un contract în valoare de 11.777 de euro, pentru o durată de patru luni, având ca obiect închirierea a 30 de sisteme informatice, „în lipsă de transparenţă şi cu cheltuirea neeconomicoasă şi ineficientă a resurselor bugetare”.

UITE CINE ÎMPARTE DREPTATEA Referitor la raportul Curţii de Conturi privind activitatea ANI, senatorul social democrat Dan Şova a declarat că raportul va fi studiat în comisiile Senatului, urmând ca acesta să fie supus aprobării. „În cazul în care raportul va fi aprobat, conducerea ANI va fi demisă, urmând ca prejudiciul creat să fie recuperat de la cei vinovaţi”, a spus senatorul. „Descoperirile” Curţii de Conturi în activitatea ANI nu fac decât să confirme temerile privind abuzurilor angajaţilor agenţiei, exprimate încă de la înfiinţarea acestei instituţii de numeroşi reprezentanţi ai societăţii civile şi de oameni politici. De-a lungul timpului, ANI a acuzat numeroase persoane publice de incompatibilitate sau neconcordanţe în declaraţiile de avere, multe dintre aceste cazuri fiind prezentate cu emfază în mass media. Timpul şi, mai important, instanţele de judecată au dovedit însă că acuzele ANI nu au fost altceva decât perdele de fum şi cavalcade de false acuzaţii.



12