SUA menţin trendul descendent Bursa americană a deschis şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, ca urmare a celei mai mari scăderi săptămânale a Standard & Poor\'s 500 din 2008 încoace, pe fondul îngrijorării că înrăutăţirea ratingului de credit de către S&P ar putea agrava încetinirea economică. Astfel, S&P 500 s-a redus cu 2,1%, după ce a pierdut 7,2% săptămâna trecută, în timp ce indicele industrial Dow Jones a pierdut 1,7%. Una dintre cele mai mari agenţii de evaluare financiară din lume, Standard & Poor\'s, a redus, vineri, ratingul SUA, de la AAA la AA+, pentru prima dată în istorie. Agenţia a explicat că planul de consolidare fiscală adoptat de Congres nu merge suficient de departe şi că există în continuare temeri privind deficitul bugetar. SUA NU ÎŞI VOR VEDEA PREA CURÂND READUS LA AAA RATINGUL LOR DE CREDITARE PE TERMEN LUNG, A AVERTIZAT AGENŢIA S&P. Ieri, agenţia a coborât ratingul marilor creditori ipotecari Fannie Mae şi Freddie Mac, prăbuşite în urma crizei din 2008, dar salvate de stat. Motivul coborârii ratingului lor a fost că acestea depind direct de sprijinul Guvernului american. Agenţia a redus ieri de la AAA la AA+ şi ratingurile altor instituţii financiare americane care sunt legate de îndatorarea pe termen lung a SUA. Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, va rămâne în funcţie, punând capăt speculaţiilor privind o eventuală plecare a sa. Menţinerea lui Geithner, a cărui demisie a fost cerută sâmbătă de congresmenii republicani, ar putea constitui o garanţie de stabilitate în momentul incertitudinii cu privire la pieţele financiare. El a criticat dur agenţia de evaluare financiară Standard&Poor\'s
Declin asiatic Bursele asiatice au scăzut, ieri, în continuare, menţinând trendul de săptămâna trecută, după ce agenţia de evaluare financiară Standard&Poor\'s a redus ratingul SUA de la AAA la AA+. Investitorii sunt îngrijoraţi de perspectivele de creştere economică globală şi de problema deficitelor în SUA şi Europa. Vineri, pieţele globale au înregistrat pierderi de mii de miliarde de dolari. Analiştii au avertizat că pieţele vor rămâne volatile în următoarele săptămâni, deşi G7 şi BCE şi-au luat angajamentul să susţină stabilitatea financiară. Ţinând cont de riscul economic crescut, investitorii au continuat ieri să facă schimbări în portofoliile lor. Astfel, preţul petrolului a scăzut în continuare, în timp ce aurul a atins un nou record pe piaţa asiatică, tranzacţionându-se cu aproape 1.700 de dolari uncia. Şi bursele europene au închis, ieri, în scădere, chiar dacă BCE a anunţat că va interveni activ pe piaţa obligaţiunilor, în faţa escaladării crizei datoriilor în Zona Euro, pentru a calma temerile pieţelor.
Celulă de criză în Bulgaria Cabinetul bulgar înfiinţează o celulă de criză care va monitoriza pieţele financiare din SUA şi Europa, pentru a identifica riscurile unei noi crize economice. Celula a fost înfiinţată la ordinele ministrului de Finanţe, Simeon Djankov şi îi va prezenta un raport, acestuia, la sfârşitul fiecărei săptămâni. Între timp, premierul Boiko Borisov a declarat că Sofia nu va încerca să adere la Zona Euro până când toate statele UE îşi vor scădea deficitul sub 3%.