Triclosanul, un ingredient din pasta de dinţi, asociat cu dereglările hormonale şi riscul de cancer

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Triclosanul, un ingredient din pasta de dinţi, asociat cu dereglările hormonale şi riscul de cancer

Eveniment 13 August 2014 / 00:00 534 accesări

Triclosan, un ingredient din pasta de dinţi Colgate Total, a fost asociat cu dereglările hormonale şi riscul de apariţie a unor tipuri de cancer, în urma unor teste şi studii realizate pe animale, informează bloomberg.com. Organismele cu rol de regulator pe piaţa bunurilor de larg consum din Statele Unite verifică în această perioadă dacă folosirea triclosanului la fabricarea săpunului, a planşelor pentru tăiat legume şi a jucăriilor reprezintă o practică sigură pentru sănătatea publică. Companiile care produc aceste obiecte au decis să le retragă treptat din circulaţie. Statul american Minnesota a votat în luna mai pentru interzicerea acestor produse. În acelaşi timp, milioane de americani intră în contact cu această substanţă în fiecare zi, prin intermediul unui brand de pastă de dinţi cu vânzări spectaculoase, Colgate Total, care foloseşte triclosanul ca ingredient antibacterial contra bolilor gingiilor. "Total" este un produs sigur, afirmă reprezentanţii brandului Colgate, citând rigurosul proces implementat de Food and Drug Administration (FDA) care a dus la aprobarea comercializării acestui tip de pastă de dinţi în anul 1997. O analiză mai atentă a acelui proces de autorizare a dezvăluit însă că unele dintre ipotezele ştiinţifice avansate de Colgate pentru a garanta siguranţa folosirii triclosanului în pasta de dinţi nu erau chiar evidente, iar întregul dosar nu a fost disponibil spre consultare de marele public până în acest an.

Dosarul prin care Colgate solicita aprobarea comercializării brandului Total a inclus 35 de pagini ce cuprindeau studii toxicologice despre triclosan, pe care FDA nu le-a dat publicităţii. Agenţia americană a publicat însă acele pagini la începutul anului 2014, ca reacţie la un proces în care a fost invocat dreptul la libera informare a cetăţenilor (Freedom of Information Act). Ulterior, în urma unor anchete desfăşurate de Bloomberg News, FDA a publicat acele pagini pe site-ul ei. Paginile demonstrează faptul că, deşi Statele Unite deţine unul dintre cele mai dure procese de reglementare - aprobarea de FDA a unui nou medicament -, Guvernul american se bazează pe studii ştiinţifice realizate de companii pentru a arăta că anumite produse sunt sigure şi eficiente. Acele pagini, alături de un nou studiu despre triclosan i-au determinat pe jurnaliştii de la Bloomberg să se întrebe dacă FDA a folosit procedurile potrivite atunci când a aprobat comercializarea pastei de dinţi Colgate Total, în urmă cu 17 ani, sau dacă aprobarea acestui produs mai este validă, prin prisma noului studiu. Cele 35 de pagini au fost analizate de trei oameni de ştiinţă, la cererea Bloomberg News. Dosarul de aprobare a cuprins studii care au arătat malformaţii osoase la fetuşii de şoareci şi şobolani. Colgate a spus că acele studii nu erau relevante. Privite prin prisma ştiinţei actuale, astfel de malformaţii par mai degrabă un semnal al faptului că triclosanul întrerupe funcţionarea sistemului endocrin şi afectează funcţionarea hormonală, afirmă cei trei cercetători.

Dosarul Colgate a arătat şi faptul că FDA a pus la acea vreme o serie de întrebări despre studiile referitoare la riscul de dezvoltare a cancerului.

Brandul Colgate nu este acuzat de comiterea unei infracţiuni, iar cele 35 de pagini din dosar nu dovedesc faptul că triclosanul ar fi dăunător. A fost decizia FDA de a nu publica acele documente pe site-ul său, au precizat reprezentanţii Colgate. FDA a urmat o procedură standard, prin publicarea unor informaţii care au venit de la un terţ. Anumite studii au fost realizate în laboratoarele Ciba-Geigy, primul producător de triclosan, un predecesor al actualului producător principal de triclosan din lume, BASF SE.

Colgate spune că eficienţa şi siguranţa brandul Total este susţinută de peste 80 de studii clinice, realizate pe aproximativ 19.000 de persoane. Colgate a evidenţiat şi un studiu independent realizat în 2013 de Cochrane Oral Health Group, o asociaţie de medici, cercetători şi avocaţi specializaţi în sănătate, care nu au găsit nicio dovadă a unor efecte dăunătoare asociate cu folosirea Colgate Total.

Triclosanul este folosit în aproape 200 de produse, inclusiv în dozatoarele de produse alimentare, însă companii precum Johnson & Johnson şi Procter & Gamble Co. au anunţat că îl vor elimina din produsele lor. În mai, Avon Products Inc. a anunţat că intenţionează să elimine triclosanul din absolut toate produsele sale.

Aceste decizii sunt în concordanţă cu comportamentul consumatorilor, care, începând să ţină tot mai mult seama de sistemele de evaluare a gradului de toxicitate, s-au îndepărtat tot mai mult de produsele chimice care includ Bisphenol A şi ftalaţi, chiar şi în absenţa unor studii ştiinţifice ferme.

Prudenţa a crescut în rândul populaţiei, pe măsură ce o serie de factori, precum mediul înconjurător şi dietele, sunt vinovate de creşterea pe plan mondial a numărului de boli endocrine. Frecvenţa cancerului mamar, ovarian, de prostată şi testicular a crescut foarte mult în ultimii 40-50 de ani, potrivit unui studiu publicat în 2012 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Programul pentru Mediu al ONU. O creştere a numărului de naşteri premature, a cazurilor de cancer mamar la fete şi a cazurilor de testicule necoborâte în scrot la băieţi ar putea fi asociată cu substanţele chimice care întrerup ciclul endocrin.

Colgate a avut nevoie de 10 ani şi de 38 milioane de dolari pentru a dezvolta Colgate Total. Lansată în 1992, această pastă de dinţi a fost comercializată în aproape 100 de ţări înainte de a primi aprobarea de a pătrunde pe piaţa din Statele Unite.

Un studiu realizat de Caren Helbing, de la Universitatea Victoria din Canada, a evidenţiat faptul că mormolocii expuşi la triclosan s-au transformat în broaşte subdezvoltate şi cu membre malformate. În schimb, alte studii nu au găsit nicio legătură între această substanţă chimică şi funcţiile hormonale, precum funcţionarea tiroidei la oameni. Alte studii spun că această pastă de dinţi este eficientă contra sângerărilor şi inflamaţiilor gingivale.

Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi în legătură cu expunerea pe termen lung a populaţiei la această substanţă, care a fost detectată în urina a 75% dintre cei 2.517 americani testaţi, inclusiv copii, potrivit unui studiu publicat în 2003 de CDC. Triclosanul este înrudit cu triclocarban, o substanţă chimică detectată în 90% din probele prelevate de la suprafaţa apei din Marile Lacuri americane şi în multe specii de peşti

Alte studii au asociat triclosanul cu scăderea fertilităţii la şoareci şi cu afectarea funcţiilor musculare. Anul trecut, un alt studiu realizat tot pe şoareci a vorbit despre o scădere a calităţii spermei şi despre o modificare a structuri spermatozoizilor.

În 2010, Uniunea Europeană a interzis folosirea triclosanului în materiale care intră în contact cu alimentele şi produsele alimentare.



12