În aula Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman“ a fost lansată, miercuri seară, trilogia „Otravă roz, iubirea“, formată din volumele „Alunecînd pe panta aventurii“, „În capcana păianjenului“ şi „Nu se moare din dragoste“. Profesoară de limba franceză la Şcoala nr. 6 „Nicolae Titulescu“ din Constanţa, Vera Cordonescu a recidivat după 11 ani de la apariţia primului volum, „Întîlnirea“, apărut la editura „Leda“, propunînd cititorilor o trilogie. După cum a mărturisit autoarea, acest roman a fost elaborat într-un an şi jumătate, însă de la primele rînduri şi pînă la apariţia acestei lucrări, în 2008, la editura „Ex Ponto“, au trecut... 20 de ani. Cele două decenii care s-au scurs au lăsat timp sentimentelor şi acţiunii să se aşeze, astfel încît trilogia „Otravă roz, iubirea“ reuşeşte să impresioneze prin claritatea stilului şi valoarea introspecţiei.
„Otravă roz, iubirea“ este o carte care, de la prima privire (coperţile prezintă reproduceri după Salvador Dali) şi de la primele rînduri, reuşeşte să capteze atenţia cititorului. Deşi subiectul pare banal, o poveste de dragoste, calitatea acestui roman constă în faptul că se adresează sufletului. Dincolo de povestea de dragoste, romanul de introspecţie „Otravă roz, iubirea“ radiografiază sensibilitatea sufletului unei femei, Flavia, care iubeşte, fiind capabilă să meargă pînă „în pînzele albe” pentru iubire, să renunţe la familie, la statutul său socio-profesional şi la chingile sociale, pentru că, în iubire, ca şi în război, totul este permis. Dacă fiecare femeie care a iubit se poate regăsi, mai mult sau mai puţin, în povestea de dragoste pe care o trăieşte Flavia, din frămîntările sale sufleteşti, descendenţii lui Adam pot afla mai multe despre sensibilitatea tipică urmaşelor Evei. După cum a mărturisit însăşi autoarea, „Otravă roz, iubirea“ este „romanul înverşunării într-o iubire sortită din start eşecului, eroina perseverînd împătimit în ipostaza don quijotescă a unui vajnic asediator luptînd cu morile de vînt“.
„Este o carte remarcabilă. Nu este la îndemîna oricui să apară cu trilogii. Urmăriţi cîţi autori din literatura română au apărut, cînd totul se poate, cu trilogii. Este mult mai greu şi mult mai complicat“, a apreciat Ovidiu Dunăreanu, preşedintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, invitat să ia cuvîntul la evenimentul de lansare. Scriitorul şi publicistul Ovidiu Dunăreanu, a fost impresionat de „curăţenia“ şi profunzimea cu care Vera Cordonescu deschide interioarele complicate ale multor personaje, orizonturile lor de gîndire, cum deschide perspective, lăsînd pe fiecare să înţeleagă ceea ce gîndeşte.
Poetul şi eseistul Arthur Porumboiu, din perspectiva lectorului de carte, a situat acest roman în zona excepţiei, prin personajele vii, foarte bine conturate şi prin capcana (există o capcană), pe care o întinde autoarea. Drd. Corina Apostoleanu, moderatorul discuţiei, reiterînd ideile lansate de Ovidiu Dunăreanu şi Arthur Porumboiu, a dorit să precizeze că intriga şi modul de povestire i-a aminitit de perioada anilor ’80, cu realităţile de atunci. „Este un roman tămăduitor, care scoate dragostea la suprafaţă“, a spus drd. Corina Apostoleanu, care, totodată, a apreciat exerciţiul narativ foarte interesant, din mai multe puncte de vedere, dar mai ales prin faptul că există mai multe voci care narează.
Printre cei prezenţi la evenimentul de lansare s-a aflat şi preşedintele Fundaţiei Culturale „Ghid Mar“, ing. Ioan Ghindeanu, cu sprijinul căruia a fost publicată trilogia. La manifestare au mai participat prieteni şi colegi ai autoarei, dar şi foştii săi elevi, liceeni în acest moment, veniţi să îşi susţină profesoara şi fosta dirigintă. Una dintre fostele eleve ale Verei Cordonescu, care poartă chiar prenumele personajului principal, Flavia, a citit cîteva pasaje semnificative din cele trei volume „Otravă roz, iubirea“. Romanul de introspecţie al autoarei Vera Cordonescu invită la lectură pentru a cunoaşte destinele personajelor centrale, Flavia, Ştefan, Andrei, Raluca sau Simona.