Trimişi în judecată în dosarul “Fraude la referendum”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trimişi în judecată în dosarul “Fraude la referendum”

Eveniment 27 Martie 2013 / 00:00 1151 accesări

După mai bine de cinci luni de anchetă, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în cazul dosarului “Fraude la referendum”. În urma referendumului din 29 iulie 2012, au fost deschise peste 500 de dosare penale, după ce Traian Băsescu a precizat că alegerile privind demiterea lui ar fi fost fraudate. În luna noiembrie procurorii au început urmărirea penală faţă de mai mulţi membri ai unor secţii de votare din localităţile constănţene Lumina şi Ovidiu. Ulterior, la jumătatea lunii decembrie, magistraţii Parchetului General au poposit la Lumina şi Ovidiu pentru câteva zile şi au chemat la audieri peste 1.000 de persoane pentru a-şi verifica semnătura pe listele de vot. În urma audierilor, magistraţii au stabilit că membrii secţiilor de votare ar fi falsificat semnătura unor persoane care nu s-au prezentat la vot şi au introdus buletinele în urne, denaturând realitatea datelor înscrise în documentele întocmite la nivelul biroului electoral. Potrivit anchetatorilor, la Lumina au fost fraudate 402 voturi din totalul de 2.842 de alegători. Ieri, procurorii au finalizat cercetările şi i-au trimis în judecată pe Elena Iordan, Adelina Gabriela Tache, Felicia Negoiţă, Constantin Tache, Vasilica Vărvăroiu, Diana Florea, Lenuţa Lăcrămioara Simion, Marioara Miuţu, Daniela Ghibăldan, Andrei Alexandru Grădişteanu şi Violeta Stănimir pentru comiterea infracţiunii de introducere în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.

PROCES LA CONSTANŢA Potrivit rechizitoriului, Elena Iordan, Adelina Gabriela Tache, Felicia Negoiţă, Constantin Tache, Vasilica Vărvăroiu, preşedinte şi membrii ai secţiei 489 din localitatea Lumina ar fi falsificat 222 de semnături, introducând buletinele în urne şi au întocmit în fals procesul verbal privind rezultatele referendumului. Preşedinta biroului electoral din cadrul Secţiei 490, din Lumina, Diana Florea, este acuzată că ar fi permis denaturarea rezultatului procesului electoral prin semnarea în fals pe listele permanente a unui număr de 45 de votanţi. Totodată, şi Lenuţa Lăcrămioara Simion, Marioara Miuţu, Daniela Ghibăldan, Andrei Alexandru Grădişteanu şi Violeta Stănimir, preşedinte şi membri ai secţiei 488, din Lumina, sunt acuzaţi că ar fi falsificat 180 de semnături şi au introdus în urne 135 de buletine de vot semnând apoi procesul verbal. Procesul celor 11 membri se va desfăşura la Judecătoria Constanţa.

III. Inculpaţii Simion Lenuţa – Lăcrămioara, Miuţu Marioara, Ghibăldan Daniela, Grădişteanu Andrei Alexandru şi Stănimir Violeta, în calitate de preşedinte, respectiv, membri ai biroului electoral al Secţiei de votare nr. 488 din localitatea Lumina, judeţul Constanţa, cu ocazia procesului electoral desfăşurat la data de 29.07.2012, au recurs la falsificarea unui număr de cel puţin 180 de semnături ale unor persoane înscrise pe listele electorale permanente ale secţiei, urmată de introducerea în urnă, în mod fraudulos, a unui număr de cel puţin 135 buletine de vot, corespunzător parţial semnăturilor executate în fals, semnând apoi procesul-verbal privind rezultatele referendumului în care erau consemnate date nereale.

Sintetizând, din rechizitoriul procurorilor reiese că au fost fraudate un număr de 402 voturi din totalul de 2842 alegători.



12