Trioul „Arioso” a concertat pentru constănţeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Trioul „Arioso” a concertat pentru constănţeni

Cultură 27 Noiembrie 2009 / 00:00 428 accesări

Trioul „Arioso” a susţinut, miercuri seară, în Sala Studio a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, un concert de cameră care a avut în prim-plan creaţii ale compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert şi Ludwig van Beethoven. Publicul, deşi nu foarte numeros, a fost format din melomani avizaţi care au savurat muzică de calitate, într-o interpretare de excepţie. Seara camerală a fost deschisă de Divertismentul în Mi bemol major al lui Wolfgang Amadeus Mozart, pentru ca, după pauză, melomanii să se delecteze cu lucrări de Franz Schubert - Trio în Si bemol major şi de Ludwig van Beethoven - Trio op. 9, nr. 3.

Cei trei componenţi „Arioso”, violonistul Marcian David, violista Profiriţa Murgoci şi violoncelista Liliana Boşic sunt membri ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi. Marcian David a studiat vioara cu Gheorghe Sârbu, la Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, desăvârşindu-şi studiile la Conservatorul „George Enescu” din Iaşi. Din 1977, Marcian David este concert maestru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, al cărui membru a devenit din 1968. Totodată, violonistul ieşean este profesor de vioară şi muzică de cameră la Universitatea de Arte „George Enescu”. Violista Profiriţa Murgoci, absolventă la Conservatorul „George Enescu”, a fost preocupată de muzica de cameră încă din timpul studenţiei, din 1994 fiind membră a orchestrei Filarmonicii „Moldova”. Liliana Bişoc, şef partidă-violoncel în simfonicul ieşean, având în paralel o bogată activitate camerală, a început studiul violoncelului la Suceava, continuându-l apoi, la Iaşi, la Academia de Arte „George Enescu”.

Trio-ul de coarde „Arioso” a luat fiinţă în aprilie 2004, la Iaşi, la iniţiativa violonistului Marcian David. „Muzica de cameră este un hobby al meu şi al colegelor mele. Acum patru-cinci ani ne-am gândit să încercăm această formulă care este mai puţin uzitată”, a precizat violonistul Marcian David.

Anul viitor, „Arioso” şi-a propus să le aducă melomanilor de la malul mării „Păstrăvul” lui Schubert, cu sprijinul pianistului constănţean Andrei Deleanu. La Constanţa, „Arioso” este o prezenţă constantă de aproximativ trei ani. Manifestarea a fost organizată de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, Consiliul Judeţean Constanţa şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”.



12