Triplă lansare editorială la Cercul Militar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Triplă lansare editorială la Cercul Militar

Cultură 19 Iulie 2007 / 00:00 1369 accesări

Sub egida editurii Muzeului Marinei Române Constanţa au fost lansate, ieri, la Cercul Militar, trei volume, semnate de directorul instituţiei muzeale, Olimpiu Manuel Glodarenco şi muzeografii Andreea Atanasiu-Găvan şi Andrei Vochiţu. Lucrarea „Operaţiile aero-navale în anii celui de-al doilea război mondial”, realizată de căpitanul-comandor Olimpiu Manuel Glodarenco, este structurată pe patru capitole, iar pentru ca informaţiile să fie cît mai complete, textul este însoţit de imagini cu hărţi ale locurilor unde au avut loc disputele din timpul celui de-al doilea război mondial. Cititorii pasionaţi de istorie, aeronautică şi navigaţie vor afla, lecturînd această carte, date despre premisele geopolitice ale declanşării evenimentelor militare de la mijlocul secolului al XX-lea, dar şi despre operaţiile aero-navale din timpul celui de-al doilea război mondial. Directorul Muzeului Marinei Române Constanţa, Olimpiu Manuel Glodarenco este absolvent al Facultăţii de Navigaţie a Institutului de Marină „Mircea cel Bătrîn”, precum şi al Facultăţii Comandă, Stat Major şi Tehnică Militară a Academiei Navale „Mircea cel Bătrîn”. De asemenea, căpitan comandorul este doctor în Ştiinţe Militare.

Andreea Atanasiu-Găvan a lansat volumul intitulat „Evoluţia navigaţiei la Dunărea de Jos şi Marea Neagră în evul mediu românesc”. În cele nouă capitole ale lucrării, autoarea vorbeşte despre navigaţia pe Dunăre şi Marea Neagră în condiţiile formării şi consolidării statelor medievale româneşti (secolele XIV – XV d. Hr.), dar şi despre folosirea mijloacelor de navigaţie în lupta pentru independenţă a Ţărilor Române. De asemenea, printre subiectele abordate în prima carte de autor a Andreei Atanasiu-Găvan se numără şi cele care fac referire la construcţiile navale în Ţările Române, în secolele XV – XVIII d.Hr. şi la tipurile de nave româneşti şi străine care au navigat pe Marea Neagră şi Dunăre. Mai mult, în acest volum scris de Andreea Atanasiu-Găvan, absolventă a Facultăţii de Istorie, Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii „Ovidius”, este inclus şi un dicţionar de termeni marinăreşti.

Ultima carte, scrisă de Andrei Vochiţu, absolvent al Facultăţii de Teologie, specializarea Teologie-Istorie, Universitatea „Ovidius”, „Simbolistica războaielor eshatologice”, aduce în centrul atenţiei un subiect religios, destul de abordat, Apocalipsa. „Studiul de faţă, rodul cercetării de mai mulţi ani al unui tînăr absolvent al Facultăţii de Teologie din Constanţa, se constituie a fi o sumară analiză cu pretenţii ştiinţifice, ce atacă un subiect propus pe latură strict imagologică”, scrie Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în prefaţa lucrării. Autorul a folosit ca documentaţie pentru acest volum cele două testamente, dar şi foarte multe cărţi religioase.



12